Iklan

Monday, April 30, 2012

DIY :: Cheese Cake


Siapa suka cheese cake?? tunjuk ketiaakkkkk!!!!
mati ler semua tunjuk ketiak kan hhahahahaa,,, bukak-bukak blog kuar pic kek plak,.. motifffff????

rasanya dah lama sangat mir tak update entry bake kaannnnn,,,, housemate mir pun dah bising-bising banyak tepung and butter yang mir perap dalam frezer tak guna lagi,, beli pandai tapi tak buat-buat sampai naik semak katanya,,,

nak belajar tak cara buat kek ni????
 Yaa ammmpuunn,, mir bz sekali sekarang ni,, maklum ler mir sedang usaha kan biz kecik-kecik mir ni kan,, mana sempat nak jengah dapur n peti ais itew u ols,,


pagi tadi mir bukak frezzer ,, adooiiii,, mir nengok semua dah membeku,, sebab frezer tu dah tak bukak lama pintu dia,, ais dia lak dah melimpah sampai bawah,, hahahahahah haru gak nak kena cuci frezer tu
so dari mir buang semua benda yang ada ,, mir sempat ler selamatkan cheese and butter,, so sambil-sambil mir mengemas,, sempat ler mir buat sebijik kek chesse kan,, untung-untung leh mencekek petang karang
meh ler kita close up resepi mir guna ,, salin tau...

SPONGE CAKE
bahan-bahanya
* 1/2 cawan tepung gandum
*1 sudu teh baking powder
* secubit garam
* 3 biji telor saiz A,, kalau kecik u ols leh buh 4 biji ( suhu bilik ) asingkan telor kuning ngan putih
* 1/3 cawan gula castor + 2 sudu besar gula castor
* 1 sudu teh vanilla extract
* 3 titik lemon extract ( kalau tak nak tak per ) 
* 3 sudu makan unsalted butter ( cair kan )
* 1/4 sudu teh cream of tartar

ok cara nak buat base dia atau sponge kek dulu

mula-mula panaz kan oven u ols tu,, 350 degrees pastu loyang kek tu di gris ngan butter skit,, mir guna loyang saiz 9 inci
mula-mula ayak tepung gandum,, baking powder dan garam
mula-mula pukul kuning telor bersama 1/3 gula,, pukul sehingga kembang,, kemudian masukkan esen vanilla dan lemon,,
setelah sebati,, masukkan adunan tepung yang telah diayak tadi
didalam bekas yang lain ( make sure mangkun kering dari sebarang air ),, pukul putih telor bersama cream of tatar dengan kelajuan tinggi,, kemudian masukkan gula tadi,, pukul adunan ini sehingga betul-betul gebu dan bila diterbalikkan mangkuk,, adunan tidak jatuh ,,

setelah itu,, menggunakan spatula / sudip ,, masukkan adunan tepung tadi,, dan di gaul ( tanpa guna mesin)
 perlahan-lahan sehingga rata,, dan jangan gaul lebih-lebih ,, cukup sekadar rata saja,, tujuannya supaya angin dalam adunan tadi tak keluar dan kek tu tak mendap
masukkan adunan dalam loyang pembakar yang telah di sapu minyak / butter sekeliling nya tadi,,bakar dalam 10-15 minit ,, atau nampak macam kekuningan skit,, tapi kena pastikan betul-betul masak ler,, make sure kena perhati kan selalu sebab adunan ni nipis jer
dah siap bakar dah, kemudian disejukkan terlebih dahulu,, sejuk betul-betul yer,, dalam suhu bilik.. tak perlu keluarkan dari loyang ni yer,,
bawah loyang kek tu di alas dengan oil foil,, tujuannya,, loyang ni akan di bakar sekali lagi menggunakan double boil,, dan mengelakkan supaya air tak masuk dibawah loyang tu nanti
CHEESE ( TOPPING )
 bahan-bahannya,,,
* 4 , 8oz paket cream cheese - suhu bilik ( mir guba philadelphia) lebih kurang 3-4 ketul la,, kalau nak tebal bubuh 4 ketul
* 1 2/3 cawan gula castor
* 1/4 cawan tepung jagung
* 1 sudu makan vanilla extract
* 2 biji telor gred A
* 3/4 cawan whipping cream


** kalau nak sedap leh buh perahan lemon dalam 2 sudu supaya tak muak masa makan cheese cake ni, hehehe
mula-mula pukul cream chesse dulu,, agak kembang sedikit ,, masukkan 1/3 gula ,,, pukul lagi ,, masukkan bahan-bahan yang tinggal, ( tepung jagung,, esen vanilla, tepung,, whipping)
adunan tu di gaul rata dulu,, kemudian leh ler letak di atas sponge kek yang dah disejukkan tadi
bakar adunan ini didalam oven 350 degree ,, selama lebih kurang 1 jam 30 minit ( bergantung pada jenis oven u ols ),, cara bakarnya kena letak air dibawah adunan tu - double boil- ( air panas diletakkan didalam loyang sponge kek )

setelah masak,, sejukkan kek tadi lebih kurang 4 jam,, sejukkan semalaman lagi baek,,,letak dalam frezer,, sejuk-sejuk sedap makan kek ni hehehe
tarrraaa,,, dah siap,.,.leh hias dengan potongan strawbery,,



4 comments:

whiterose said...

mashaAllah, your talents seem unlimited! Naz suka baca your blog, banyak boleh dipelajari :) Tima kasih sudi kongsi!

redlomo said...

mcm sedap jer.. nak cuba buat gak la

kak ramlah said...

mir,, akak dah buat dah cheese kek ni,, anak n husband suka sangat,, tak sempat tunggu esok dah habis daaaa ,, tq so much yer, nanti kalau ada lagi update lagi erk resepi baru

Pink Lavender said...

ko dek..npk sedap beno kek ko..
rajen2 ler update blog..
akak ni pembaca blog ko sejak lom kawen..skrg dah kawen xbranak2 lagi jerr