Iklan

Monday, November 24, 2008

KEBAYA @ DRESS @ JUBAH

Hari jumaat lepas.. sepupu mir dari Ipoh call mir.. dia kata nak datang rumah pada hari selasa ni.. sebb nak test baju nikah dia yang mir buatkan.,, mir terkejut skit ler sebb planning asal dulu datang 30hb.. tapi ni datang awal plak.. sentap skit.. sebb baju nya tak siap lagi .. hik hik hik.. kain pun tak sempat nak potong lagi u ols.. merasa laa.. dia kata nak datang try baju yang mir buat tu .. tapi tak ambil.. just nak try sajo… masalah nyer baju pun tak buat lagi.. macam mana nak try kan??? ** mati ler…**

Ari sabtu plak mir keje .. gigih mencari duit tambahan buat OT kan.. so memang tergendala la nak buat baju tu..sebelum balik rumah semalam.. mir sempat ler singgah kat petaling street mencari aksesori yang murah ..

ni ler aksesori yang mir beli .. rm 3 hinggit satu sepasang..
mir beli 2 pasang sebb mir nak letak kat baju nanti
supaya boleh di letakkan dekat baju nikah tu sebab kakak mir ada bagi tau.. sepupu mir ni alim muslimah,.. tak boleh seksi sangat,, padahal dia hantar kain jarang pada mir 3 minggu lepas..hik hik hik... so mir tak tau nak buat macam mana. Bila mir ukur2 kain dia tu,.. ada lah dalam 4 meter.. satin.
rasanya dia beli pakej kot.. Tapi biasa ler.. kalau beli pakej .. memang kain satin tu selalunya nipis dan kain tu “ cepat pecah ”.. nak tak nak mir belikan kain yang lain.. supaya keje mir mudah. Dan senang.. tak ler dia pakai masa nikah nanti kain tu merekah.. kan ker malu.. bukan dia seorang jer yang malu.. mir pun akan turut malu gak nanti kan.. Merasa dapat publisiti murahan..**CHOII sangatt!!.

Balik keje dari OT mir terus singgah jalan TAR untuk beli manic., getah,.. jarum.. benang.. zip.. dan macam2.. mula2 plan nak singgah pasar malam jer.. tapi dah alang-alang tu singgah ler terus beli barang semua kan,. Sebb risau kalau tak beli.. esok kene pergi semula kedai tu.. so malas sangat nak patah balik bagai kan.. pastu singgah beli burung puyuh goreng ,.. dan bihun sup.. sebb housemate mir teringin nak makan burung puyuh tu katanya.. dah lama sangat tak makan.. ** macam orang mengidam kan??**

Semalam ..pagi2 lagi dah bangun.. basuh baju.. sebb dah masuk 3 hari mir tak basuh baju .. dah banyak sangat mir tengok dalam bakul tu.. harus ler kena basuh ari ahad.. kalau tak,.. ari isnin takde baju keje lah kan..merasa na.. pakai baju bussuuukkk… lepas basuh.. mir masak nasi lemak tak buat banyak pun.. just untuk bfast sajo.. lagi pun dah lama gak tak masak.. last dulu bihun goreng jer rasanya,.lagi pun kalau makan nasi lemak.. kenyang sampai petang..** nampak sangat malas nak masak kan,,.,**


sebb mir ingat nak siapkan baju nikah tu ari ni.. risau sangat.. dengar-dengar,, makcik dan pakcik pun nak datang sekali.. aiyoo sentap ni.. harus mir kena siapkan. .. boleh Pitam jadinya kalau tak buat dari sekarang ni
alatan menjahit katanya
makk ioooo.. berselerak meja kuu
ZZZZZZZzzasssssss,, dengan pantas.. membuat Pola pakaian, pastu ,..potong.. tengok TV ( sempat ler jugak mir toleh-toleh tengok tV ) .... potong kain lagi.. mengelamun cari idea .. pastu potong.. dan jahit… hhahaha merasa buat laju-laju tapi tetap mengelamun cari idea yang mencurah-curah bagaikan air hujan di luar.. yes u ols.. semalam kawasan rumah mir hujan lebat.. so mir bantai tido setengah jam,.. hik hik.. pastu sambung potong kain dan jahit tepi.. tetap risau lagi ni sebb sepupu mir nak try pakai ari selasa ni kan.. merasalah mir buat cepat2..

Mengikut plan awal yang di berikan oleh sepupu mir dalam SMS dia yang berbunyi

“ mir.. buat baju kebaya labuh tau.. pastu ada dress dalam dia tu .. jangan seksi !!”


Mula2 mir memang tak faham, .. dia nak kebaya ker dress ni???

... mir puas call kawan2.. Tanya.. macam mana rupa baju tu.. pastu call kak mir.. dia kata buat biasa jer ,,, masalah nyer kalau tahu rupa tak per la kan..

Mir pun call sepupu mir.. dia kata.. buat jer asal kan tutup aurat.. eemmm ok,. Lega..

kain lace yang di beri.. tak nak seksi katanya..

tapi tetap Jarang,. naaa** MERASA...

So mir buat ler baju kebaya macam biasa.. mula2 pening gak tengok kain dia. Sebb jarang,,. Pastu macam tak berapa lawa sangat.. ,, tapi kena gak buat macam mana yang mir plan awal-awal.. kalau tak pening lagi,….so malas nak fikir2 sangat,,. Masa pun dah suntuk,..


tengah menjahit katanya hik hik.. macam kenal jer tangan tu.. hik hik

jubah yang dah siap di jahit,. ni belum masuk proses kekemasan lagi naaa

So mir rancang, buat jubah,..di bahagian dalam nya.. luarnya buat kebaya .. bagi mir kalau mir buat dress biasa.. dia tak boleh nak pakai baju ni lagi lepas kawin.. yer lah,. Baju nikah nak pakai hari biasa kan kena plak dengan kain yang di bagi tu,..memang tk kena langsung.. so mir plan. Kalau buat dengan jubah. Boleh ler dia pakai untuk kegunaan harian, dan baju kebaya tu simpan jer lah dalam frame .. merasa naa… buat Muzium..

jubah,,. pandangan depan


aksesori yang di beli tadi. mir dah bukak peyangkuknya,,,

merasa na.. mir letak aksesori tadi,.. susun.. buat hiasan

Pastu mir letakkan skit dengan aksesori subang yang mir beli rm 3 setiap satu tu,. Hik hik hik.. orang lain bukan tau pun harga nya.. melainkan dia baca blog mir ni kan…


ZZZzzzasssssSS ,.. siap.. Cuma tinggal nak pasang manic jer lagi,.. bagi VAVAVOOOooomm
Dan yang pastinya. Ari ni.. boleh sepupu mir call .. dia tak jadi datang KL ari esok sebb dia plan nak datang ari sabtu pulak?? Boley??? Mir sentap ler kan.tapi mir tak kisah.. boleh ler mir pasang manic tu perlahan-lahan.. ** mati ler memang jahit manic macam siput VAvi kan..



Ari ni si Yam tak datang,. Si Ija pun tak datang juga,.. 2-2 MC katanya ** motif MC serentak …





mir pun saspek sesuatu lah kan.. time keja banyak.. time tu ler nak MC bagai.. tapi nak buat macam mana,. Dah syarikat bagi MC sampai 30 hari setahun.. guna ler sebaik mungkin,. Sebb tinggal lagi sebulan lagi kan nak renewal MC tu kepada yang baru,. ** Renewal katanya..**



So di sebabkan mereka berdua dinch datang ari ni,.. so mir pun dapat ler tido dengan tenang,.. aman dan sentosa hendaknya.. tanpa di ganggu sesiapa. ,,




ops! letak kebaya yang dah siap di jahit


tu dia.. dada katanya,..

pada masa kasar baju memang dah siap.. cuma mir nak hias dengan manik jer lagi.. s0 makan masa na...

2 comments:

Queen said...

idea u letak subang tu memang giler kreatif.....santek pulak tu....
suke tgk..

LISA HAMZAH said...

good idea..!!!