Iklan

Tuesday, December 30, 2008

SIRIH JUNJUNG..

U olss.. ari ni mir nak tunjukkan cara membuat sirih junjung moden.. mir akan cuba tunjuk stap by stap occay.. sirih ni di tempah oleh jiran mir sewaktu anak dia betunang 2 hari lepas..


ok .. sila sedia pen dan kertas.. salin bahan-bahannya yer :


mula-mula cari sirih.. tak kisah ler bertemu urat ker.. bercerai urat ker.. tak kisah.. asalkan sirih.. jangan daun kadok dah ler kan...


sirih katanya u ols..


sirih ni mir beli kat masjid india sajo.. maklum ler mir duk umah flat.. dinch tanam pokok sirih u ols.. make sure kalau beli.. pilih yang tak berapa keras sangat atau jangan daun yang terlalu tua,.. pastu kalau nak cuci sirih ni.. guna minyak masak.. caranya,. ambil kain kering.. basahkan skit dengan minyak masak dan lap kan.. daun sirih akan nampak ceria dan bersinar..

pastu pasang span basah.. dan span kering.. kalau nak pasang 2-2 basah pun bole.. tapi make sure ada span basah.. tak boleh 2-2 kering occay sebb mir akan letak bunga idup u ols.. karang besan tak sampai lagi.. bunga dosi layu.. siapa nak jawab.. malu sendiri occay..

mir lebih suka bakul warna putih.. kalau rajin.. beli bakul dan spray warna putih.. hitam ker.. cekelat ker.. atau warna bakul asal.. ikut suka.. tapi mir lebih suka warna putih.. lebih nampak exclusive ...dan mahal.. walaupun.. bakul tu mur-murs sajooo

pastu u ols.. sush sirih.. ingat .. bentukkan segi tingga. .. caranya.. mir lupa nak snap pic masa gulung heheheh sori erkkk... maklum ler.. camera mur-murs sajooo

pastu ,,. susun balance daun sirih tadi.. macam ni.. buat ler bulat ker.. petak ker.... ikut suka,, yang penting basic dia.. tutup span tu.. yang ni buat kat span kering yer adik-adik.. tuan-tuan dan perempuan skalian...

kat span basah tu.. letak ler daun paku pakis.. susn2 sampai tutup span basah tadi..


pastu tampah ler bunga kecik-kecik macam ni.. mir dinch tau nama ori dia u ols.. cucuk-cucuk jer,.. mir pilih warna putih sebb tema jiran sebelah merah jambu.. so tak sesuai ler kalau mir letak warna biru.. tapi kalau u olss nak buat juga.. ikut suka.. tiada paksaan occay

lepas kat span kering tu.. letak ler bunga besar skit..

pastu .. mir letak bunga rose... letak banyak2 pun bole.. baru meriah...

u ols.. letak ler.. bunga sundal malam ker.. atau bunga melur.. bunga melur tu susun2 lurus.kat lidi ker.. dawai ker.. so cucuk jer.. bagi cantik lagi..

vasssss,,,, dah siap.. tapi ni belum final lagi sebb kapur dengan pinang tak letak lagi.. .. tapi ni le rupa dia u olsss

dia gubah dan ditulis oleh.. :

12 comments:

Noor Hayati said...

wah, lawa giler, nasib baik x jd giler...

Noor Hayati said...

berapa amek upah nak buat hantaran tu

AmirulSyafique said...

huhuhuh jadi giler>>? MOTIF?

AmirulSyafique said...

upah tu dalam rm 70 ker 100 jer,. bergantung pada bunga dan bakul yang di gunakan..

AmirulSyafique said...

kalau nak murah pun boleh runding,,.mir try cari kedai bunga yang murah.. selalu kos banyak sebb bunga dan bakul.. yang di gunakan tu,,, bentuk bakul. besar bakul.. jenis bunga.. berapa jenis.. konsep atau tema

azura said...

suka ler dengan hantaran sirih ni.. cantek sangat

selma said...

ma kaseh atas tip2 jaga sireh supaya cantik dan segar.

iela said...

so sweet..mir lekatkan sireh kt span basah tu mcmana?guna peniti ke?

fiza gemork said...

sirih yang lilit kat tangkai bakul 2,kai tape ke?

fiza gemork said...

sirih yang llit kat tangkai bakul 2,kai tape ke?

Unknown said...

Assalaamu'alaikum Amir, maaf jika nama tu tak sesuai bagi awak ye tp rasanya lebih mesra dan bermakna nama tu dik. Kakak ucapkan tahniah pd Amir yg sgt berbakat dgn kreativiti sentuhan yg amat menarik sekali pd pandangan kakak.Selepas 'Isyak td kak Aiza baru berkesempatan melawat laman2 Gubahan Sireh Junjung ni sbb kakak perlu bantu Kak Long kakak yg akan ke Sabah utk urusan Nikah anak bujangnya di Sandakan. Tiga2 menantunya org Sabah la pulak hehe :) Tak apa la tu kan, dah rezqi jodoh anak2nya. Pulak tu Last minute baru gitau nak kena buat Sireh coz masa bertunang tak ada Sireh, Bunga Rampai bagai sbb ada wakil kat sana yg uruskan their Engagement there. Berapa tahun lepas abgnya pun Kak Aiza buatkan, abis tunggang langgang hantaran sampai kat sana sbb diorg tak Note on Parcels :D Pengalaman kan... tp yg nak dok pk ni, dia mintak watkan yg kecik jer... comel2 gitu, leh pegang jer, tu la dok carik idea ni. Anyway, thank you so much if I've taken quite of your valuable time Amir, All The Best and take gd care! Peace!!! Salam*.^))
FB/Aiza Rahman - aizarahman9@yahoo.com

BIttersweetflavours said...

tiru ya idea amir ni tuk sirih junjung hari ahad ni 27/5 acik copy pase ya... diucapkan terima kasih jasa mu dikenang..
nnti terjah bolg acik.. terima kasih sekali lagi