Iklan

Wednesday, March 24, 2010

Gubahan Hantaran : Mas Kahwin

hai u ols, sihat ker,, rindu kat mir tak? ahak!.. sori lambat bersiaran., mir bz lately,, tu yang jarang2 mir nak update blog,,maklum ler cuti sekolah minggu sudah ramai yang dosi buat majlis perkahwinan dan pertunangan,, rezeki mir,, alhamdulillah,, masyuuukkkkk

minggu sudah mir terima 3 tempahan gubahan sempena mas kahwin,, 2 minta mir masukkan dalam blog,, satu dinch mau katanya,,

tapi yang mir terkilan tu,, mir hanya sempat ambil pic untuk satu gubahan mas kahwin jer sebab masa mir dah suntuk,, pastu Hp zaman nabi mir tidak berfungsi plak,, kena plak masa nak buat gubahan ari tu kelamkabut skit sebab material yang mir nak guna tu tak ada yang sesuai dengan tema,,

mir hanya sempat ambik pic bekas wang mas kahwin jer u ols,, jadi ler kan,,

ni ler bekas nya,, harga pun leh tahan mahal

mir close up skit,,

kepada kak haniza ,, mir minta maaf sangat kerana mir tak sempat nak snap pic gubahan duit mas kahwin ari tu,, dan kebetulan hantaran tu mir buat kat opis hehehehe,, ,, kena plak material yang ado tu sukar didapati,, mir harap akak puas hati dengan kerja tangan mir,,
yang PENTING,,, masa mir hantar gubahan hantaran mas kahwin ari tu,, kak haniza telah memberikan pada mir extra payment rm30.00 u ols.. nak nagiss mir,, terharu,, apa pun mir harap kak haniza puas hati sekali lagi,,
eemm so untuk gubahan yang sempat mir snap ni adalah,,gubahan dari encik hafies yang telah melangsungkan perkahwinannya dia Port Dickson sabtu lepas,,gubahan ni pun last minit gak,, 2 hari sebelum majlis mir terima ..,, apa pun nasib baik mir sempat buat kebetulan mir bercuti pada hari tersebut,,, kebetulan mir ada dapat panggilan dan sms dari pelayar blog mir yang menghadapi masalah masa nak buat gubaha mas kahwin,, so ari ni mir nak ajar cara gubahan tu sekali lagi,, sebelum ni mir ada tunjuk pada entry yang lalu kan? ingat tak??
so u ols.. jom kita nengok cara buat gubahan tersebut,,


bahannya,, gunting, dawai,, duit not 1 dan rm 10,, ( bergantung pada jumlah mas kahwin) ,, sesungut bunga ( tak tau nak panggil apa hehehehe) dan pita pelilit,,

ni ler duit u ols..kalau boleh guna yang baru kuar dari bank,, sebb duit ni keras dan senang nak bentuk

mula-mula gulung hujung duit tu,, nak guna lidi leh,, tak nak guna jari pun boleh,, disebab kan mir dah biasa buat,,, mir guna jari,, kalau korang baru nak belajar,, guna lidi satey occay,,,

so buat pada 4-4 bucu duit tu,, make sure gulung pada satu arah duit tu jangan buat depan belakang plak,,

pastu terbalikkan,, pada bahagian tengah tu,, u ols,, ronyokkan skit,, atau tolak kedalam skit

kalau expert,, picit macam ni,,,,

so picit sampai tercantum macam ni,, nampak tak?

ikat ngan dawai halusss bahagian tengah nya

bentukkan duit supaya menjadi kelopak ala-ala sudu gitiew

buat banyak-banyak,, untuk gubahan bunga ni ,, mir galak buat 4 helai duit kertas untuk bentuk satu bunga ,,
tapi kalau nak buat 3 helai duit pun boleh,,
ambil skit sesunggut bunga tu,,,

ikat ngan dawai jadi macam ni

so cantum kan pada semua kelopak yang ado.. mula2 cantum kan,, kelopak pertama dengan sesungut,,pastu cantum kan dengan kelopak yang lain

kemas-kemas kan skit,,

so jadi ler macam ni,, amacam ,, lawa tak bunga rose sesungut mir?

so hias kan skit2,, lilit dengan pelilit,, dan daun

touch up mana yang patut,, disebab kan warna tema dia silver putih,, mir letak atas pilow jer,, senang nak bawa ke dalam masjid nanti kan

eemm kena kemaskan apa yang patut,,

close up skit

ni ler rupanya gubahan mas kahwin yang mir buat ari khamis lepas,, semuanya rm200 mas kahwin,, jenuh gak nak lipat kelopak duit ni satu persatu
pada semua bakal pengantin,, mir menggalakan u ols,, guna helaian kertas yang banyak,, contoh,, kalau mas kahwin rm100,, so mir galakkan guna duit rm 1 sebanyak 100 keping,, supaya gubahan u ols,, meletup dan meriah,, gubahan berbentuk bunga ni,, tak lawa kalau buat 2-3 kuntum,, melainkan di mix dengan bunga segar,, hope bakal pengantin dapat ilham dengan gubahan kali ini

5 comments:

[ naim | fira ] said...

wahhh. nice la amir. baru la tau nak wat camne. tq sbb ajar. very informative blog, keep it up bro :)

but tu kalo mas kawen dia macam ratus2 (eg: RM 100, etc), but if in case mas kawen dia ribu riban (rm2k+), amir ada suggestion lain tak? nak wat bunge ok x? ke nampak cm taman bunge. huhu :)

hope to hear from u soon

p/s: i'm ur silent reader. 1st time comment. hehe :)

Liyana s said...

wallaaa....shanteknya bunga2 rm tu
berseni sungguh tangan mir :)

Ami said...

mahu tanya, berapa upah mir ambil untuk gubahan hantaran mas khawin seperti dalam entry ini ya?

In case mas khawin rm300, berapa ye upah gubahannya?

Mahu buat survey then kalau ok bolehlah hantar ke mir nanti.

Anonymous said...

A'kum... Mir xd ke contoh gubahan hntaran dari bekas besi 2? Buatla satu contoh dari bekas 2.

desyra said...

hai ade idea tak mcm mane nak buat gubahan kuntuman bunga ros??