Iklan

Sunday, April 11, 2010

Gubahan hantaran Hitam Putih : Bekas Jam dan Al-Quran

salam u ols.. sihat ker,, dah mamam??? mir baru past mamam,,
eemm ari ni mir nak ajar u ols cara wat gubahan bekas letak Al quran dan gubahan tempat letak Jam tangan,,,

gubahan ni mir terima last minit dari Puan Aiza, di keramat,, sempena hadiah untuk adik ipar beliau yang akan bertunang ( rasanya bertunang kot...) dengan orang kajang,,,

Tema yang di pilih adalah : silver hitam .. atau pun putih hitam

mir pada mulanya agak keberatan nak wat gubahan ni,, tapi kebetulan mir tak Ot pada hari tu,, mir terima ler gubahan yang di minta.. alhamdulillah,,mir berjaya wat walaupun,, masa suntuk noqq,,,

pada mula nya,, pic yang mir snap ni,, ada banyak,, tapi mir terdelete plak,, so tinggal skit jer,,

mir ada snap pic membuat bunga rose Dip warna hitam,, tapi dinch ado u ols,, bila nengok kat hp semua jadi hitam terus,, tak tau naper camera zaman nabi mir wat macam tu,,sedihhh,, tapi nasib baik ada pic yang jadi,, so mir bagi ler u ols tatap mana yang adoooo kan,,

bahan-bahan yang mir guna untuk membuat gubahan bekas jam dan gubahan bekas Al-quran

mir beli barang-barang ni,, hampir 2 jam ler jugak mir belek kat kedai barang,, mula-mula mir memang takde idea langsung untuk wat gubahan hitam putih ni,, sebab kebanyakkan bunga yang bewarna hitam tak berapa lawa,, itiew yang membuatkan mir pening masa buat gubahan ni.. mir ada beli satu bunga yang warna hitam,, tapi tak sesuai dengan gubahan yang mir nak buat,, bila letak jer nampak buruk,,
so langkah terakhir,, mir kena wat bunga sendiri,,nasib barang kat rumah ada,, so mir buat bunga rose hitam ,, bunga Dip,, nanti mir update,, mir try wat bunga telor,, pastu mir masuk dalam blog ni,,
mula-mula,, ambil polisterin,, balutkan dengan kain silver,, macam ni.. buat kemas2

ambil,, kain kerawang yang jarang ( kain net yg bercorak) ukur dan potong macam nak balut buku hehehhe

gam kat kain yang di balut tadi,, sila abaikan glue gun mir yang berkeladak itiew occay,, glue cari makan tu..

so jadi macam ni,,

mir wat 2 ,, sebab ada 2 gubahan

bekas yang mir guna untuk buat bekas jam,, mir balut tepi dengan reben yang bercorak ,, mir suka yang ada kilat-kilat

pastu letakkan lidi,, supaya leh bukak macam ni

eemm pastu letak atas polisterin yang di balut tadi ,, gam atau pin kan,, supaya tak bergoyang

belas untuk alquran pun sama,,,bentuk dia macam buku,, so kalau letak Al quran memang sesuai sangat

eemm pandangan belakang bekas tu,, chanteq kan,,

ni ler bunga dip yang mir nak ajar u ols buat,, tapi dinch jadi pic nya u ols,, lain kali mir ajar wat bunga yg lain plak erkk,, sabau occay

so kemas kan bunga tu,, tambah item yang ada warna silver skit,, bagi gubahan tu seimbang,, tak nampak hitam sangat,, tak nampak putih sangat..
teknik gubah kena betul,, dan tepat supaya gubahan tak nampak janggal dan sedap mata memandang

macam biasa,, gubahan mir mesti ada reben kan heheheheh

touch up kan skit,, macam biasa treadmark mir,, ada gelung ,, heheh nampak tak yang warna putih tu

kemas kan,, so jadi macam ni

so dah siap

ni plak pic yang dah siap,, hhehehehe

pandangan belakang
ni plak Gubahan Bekas letak Al quran

7 comments:

safiyyahosman said...

mir..
adeh..
creative gila..
thanks sbb
ada ajar cara nak wat..=)

syafiq_ghani45 said...

Post yg menarik. =) .. jangan lupa view n follow blog ini
syafiq a ghani.blogspot.com :)

!eNa PnG said...

perghh... canteknya..:)

Kanta said...

Kantahanan is the home of every song. The word kantahanan is derived from the tagalog words "Kanta" which means "Song" and "Tahanan" which means "Home".

A Piece said...

A Piece of Idea - Thoughts of a Man, a Blogger, a Webmaster, and a Friend. Learn simple tips from a simple blogger.

Hapi said...

You have a great favicon here. You might want to change that into your own icon. Here is my tip on Favicon and Blogger: How to change favicon in Blogger.I also have this list of Cool Favicons for you to use. Enjoy!

ADEQ said...

cantiknya... first time tgk blog nie terus nak follow terus... minat sgt ngan gubahan yang ader dalam nie... pas nie banyaklah idea nak buat gubahan... thanks... kreatif laaa....