Iklan

Wednesday, September 5, 2012

Alas bantal hantaran

Sekarang ramai yang bertanyakkan pada mir harga sebiji bantal yang mir ambil kalau orang nak tempah,, dan mir ada gak tengok agak ramai yang membuat gubahan hantaran menggunakan tema bantal,, alhamdulillah,, satu perkembangan yang baik,,  mir bersyukur sangat ada yang sms ,email berterima kasih kerana membuat blog ini dan memberikan sedikit inspirasi kepada bakal pengantin,, tak kurang juga yang sedang berjinak-jinak belajar membuat gubahan,,

oh ya,, untuk menjawab soalan yang kerap di tanya pada mir tentang harga yang mir selalu letakkan pada sebiji bantal,,

kebiasaannya mir letak harga yang paling rendah dan berbaloi,, sebab mir tak mengambil untung yang banyak bagi gubahan bantal ni,, selalu kalau yang nak buat bantal sendiri boleh membuat perbezaan dengan harga yang mir letak,, selalu mir akan ambil sebiji dalam RM 18 hinggit saja,, ( tapi bergantung pada kuantiti dan harga kain,, kadang-kadang u ols bagi kain warna excotic sangat ,, tak jumpa plak kain yang murah)
 kadang-kadang mir letak lebih murah dari tu,,, siapa yang pernah tempah akan tau,,uhuhu

ada yang kata mahal,, ada yang kata murah, tapi kalau di kira dengan segala kos yang mir ambil,, rasanya,, kos nya lebih kurang jer dengan budget asal kalau buat sendiri

sesebuah alas dulang ( bantal ) mesti ada,,
 polisterin,, + span nipis ( ada yang tak letak ,, tapi mir akan letak .) + gam panas
selepas di ukur dan di gam dengan cermat,,,
pemilihan fabrik juga di ambil kira,, dan kalau bole JANGAN ambik fabrik kain yang mudah pecah,, sebab masa nak potong dan gam takut tercarik,,

 Gam kemas-kemas,, sehingga bahagian bawah ,, pilihlah warna fabrik yang sesuai untuk gubahan u ols
mesti buat dengan sabar,, tu penting sebab menggunakan gam panas ni ,, kadang-kadang melecur jari,,
bahagian tepi ( bucu) kalau boleh kemas kan sebaik mungkin,, kalau boleh sorok,, sorok dengan keronsang,, kerawang ,, manik,, ikut kreativiti
kebiasaan nya,, mir potong kain siap-siap dulu,, baru mir gam satu persatu,, kekemasan tu mir buat last-last ,, tapi kalau tak biasa,, buat sampai habis satu biji-satu biji,,

pilih keronsang yang betul dengan warna fabrik,, ada banyak jenis corak kan,, so pilih yang terbaik di mata u ols,, selalu kos bantal ni habis kat kerawang ni,, mir beli satu rm 2 hinggit,, so satu bantal rm 8 hinggit ( 4 bucu kerawang )  so kalau mir charge rm 18 hinggit ,, dah murah kan kan,,
 ( rm 18 - rm8 =  rm 10 hinggit untuk kos lain seperti kain,, gum.. polisterin dan span) - kadang-kadang lagi rendah kos ni,, cuma kena tengok keadaan stok barang yang mir ada,, kadang-kadang ada barang lebih mir leh kurang kan kos mana yang patut,,insyaALLAH mir tak kedekut : )
padanan kerawang amat penting,, sebab dalam pic masa kawin nanti nampak meletop
so hope ulasan di atas dapat membantu,,
pic bantal di atas adalah hasil tempahan orang hehehe,, saja je nak post dalam ni,, nak bagi sedikit idea kat u ols,,

ok ler selamat mencuba..

9 comments:

Asiah said...

wahh murah nyer,, ari tu akak tempah kat kawan akak rm 25 satu dia charge,, tapi tak lawa macam u buat le adik,, menyesal pun ada,,

sham said...

tq so much my frenz...
baru je ada org tanya ttg bantal hantaran...
thnk's for the idea...

Anonymous said...

Salam,
nk tnye la,kt ne ye nk bli hiasan kt bucu tu? cr kt kdai2 kraf wedding, xde pulak..

Amirul Syafique said...

salam anonymous,,

mir akan menjawab soalan tu dalam entry akan datang

honeybe said...

Mir... Masih terima tmphan ke

rehan an said...

MER TAMPAL KERAWANG PAKI GAM PANAS TU JGK KE..

Amira Azyyati said...

Ohh syarikat bunga reben kat jalan tar yg dpn kfc tu ada mir...murah sgt kat sne...

Anonymous said...

Hai brapa ye u amek tuk tmpahan hantaran 7-9,i bminat nk tmpah kt u la

rossiey said...

Camne nak beli bantal ni yek?