Iklan

Monday, September 3, 2012

Tempahan Gubahan Pn Zainab ( Melaka )

Salam,,, wah banyak masg yang mir terima baru-baru ni,, thank pada rakan blogger yang menyokong mir dari belakang,, tq,, tqq,,,so mir tak leh nak berbual panjang lebar,, mir just nak update kan gubahan hantaran yang mir dapat siapkan baru-baru ni masa Merdeka ari tu,, disebabkan banyak kedai yang menjual barang-barang bunga dan aksesori yang masih tutup,, so jalan penyelesaian nya,, kena cari idea yang baru,, kebetulan tema yang mir terima adalah warna ungu ,, so mir kena fikir betul-betul gubahan kali ni supaya memberi kelainan dari gubahan sebelum ni

Banyak gubahan yang mir terima baru-baru ni semuanya yang mir rasa agak berani warna yang di berikan,, contoh warna biru turquoise,, Merah darah ,, Hitam,,, coklat,, memang pada dasar nampak macam simple,, tapi bagi yang mengubahnya,, sangat ler memeningkan kepala,, bunga untuk hiasan bagi jenis yang berwarna seperti tu tak banyak yang menarik di pasaran,, sebagai pengubah hantaran kena fikir solution lain,, kadang-kadang berhari-hari kena fikir,, contoh paling dekat,, tema ungu yang mir terima dari cik Zainab ( sekarang ni Puan )

walaupun tema yang mir terima dah banyak orang buat,, tapi untuk musim raya ni,, rasanya mencabar sangat,, bukan apa,, ramai yang wat majlis lepas raya,, so banyak bunga yang takde ,, yang ada
buruk-buruk jer ,,pastu mahal lak tu,, budget pun kena fikir gak,,

ada orang kata,, kalau gubah sendiri lebih murah .. bagi mir ada yang boleh kata YA,, dan ada yang mir leh kata TIDAK,, contohnya yang mir alami selama ni,, kadang-kadang mir beli barang pun over budget,, tapi mir faham,, itu la risiko yang mir kena pikul,, terus terang,, bunga yang kecik-kecik di pasaran pun dah mencekik darah,, belum masuk riben lagi,, kadang-kadang riben yang nak digunakan semeter Rm 7 hinggit,, tu baru satu riben utk satu dulang,, kalau kena berdulang-dulang,, alamatnya,, kena kira balik le budget , tu belum masuk bunga besar sebagai tambahan,, cuba u ols semua pergi survay bunga dada yang ada di pasaran,, ada yang rm 7 hinggit,, paling murah rm 3.50 satu,, tapi kalau satu gubahan takkan nak letak sekuntum je,, paling kurang 5 atau 7 kan,, belum masuk riben lain,, kalau ada aksesori,, bantal,, sangkar,, diamond,, so benda tu semua di ambik kira

Dulu.. zaman akak mir kawin,, ( 10 tahun lalu ) barang yang ada kat pasaran tak semahal sekarang,, tapi nak buat macam mana,, zaman berubahkan,, Terus terang ada yang masg mir minta qoutation harga yang mir ambil untuk satu-satu gubahan ,, contoh mir letak Rm 55 satu dulang,, dia kata mahal,, tapi mir rasa itu harga yang paling rendah mir letak,, mir pernah tanya kawan mir yang ambik gubahan dia kedai satu dulang rm 150.00 hinggit orang tu charge untuk satu gubahan,, ada juga yang ambil rm200 hinggit untuk 2 dulang yang dah siap digubah,,, tapi pada dasarnya,, mir ambil kira semua kos,, bunga kecil sampai bunga besar,,

so jom kita berdoa  ,, hope kerajaan yang ado sekarang ni buat kedai hantaran 1 Malaysia plak heheh,, harus ler gubahan u ols lebih subsidi past ni heheheh

ok ,, mir nak sambung gubahan Pn Zainab yang mir gubah baru-baru ni,, tema Ungu,,,
di sebabkan bunga ungu di pasaran agak sedih,, mir ambil solution memilih bunga orkid ungu sebagai penyelesaian,,kebetulan zainab nak sebanyak 15 dulang gubahan,, dan tambahan sebanyak 13 dulang untuk suami beliau,, ( suami beliau adalah encik HUSNI - sila lihat entry sebelum ni ) so semua sekali 28 dulang mir terima,, : ).. Pn Zai nak mir gubah seringkas yang boleh,, sesuai dengan budget dia ,, so ni le hasilnya

1st,, mengikut tema,, kak zai nak warna putih + unggu,, tapi budget yang ada tak memberansangkan,, so mir terpaksa guna barang yang mir ada,, supaya boleh mix kan dengan budget yang ada,
1st mir cuba mix kan bantal gubahan yang mir ada,, putih gading ( gubahan mek sue ari tu )
so mir gunakan dulang yang adoo
pandangan dulang yang nak di gubah
ni le bunga orkid yang mir pilih,, mir pilih bunga yang seakan-akan bunga yang sebenar,, dan harganya boleh tahan,, tapi ni je bunga yang mir rasa lawa pada pandangan mata,, ada bunga rose warna ungu yang ada nampak macam plastik sangat,, so mir rasa bunga ni je yang boleh bantu menaikan seri gubahan tu
1st mir susun bunga yang ada atas dulang,, pastu mir gam,,
mir match kan dengan rose + hydrangea yang sepadan,, mula-mula mir nak match kan dengan warna putih,, tapi bila letak atas dulang,, rasa macam pucat sangat,, so kena rombak balik gubahan ni,, kena lari gi kedai beli bunga lain heheh
pastu susun bagi rapat,,
ni pandangan sisi sewaktu proses gam
touch up apa yang perlu,, bagi nampak bentuk
dah siap,,, so gubahan tu sepatutnya akan jadi macam ni,,,
ini antara barang yang sempat zai send pada mir,,, di kelilingi dengan bunga ,, ala-ala taman heheh
pandangan depan gubahan yang mir susun
yang ni plak gubahan untuk letak towel
mir buat seringkas yang boleh supaya tak nampak sarat didalam dulang yang ada
pandangan penuh selepas touch up
so ni antara dulang yang lain mir kena siapkan,, sebanyak 11 dulang kosong hehhee sebab barang gubahan tidak diberi,, pn zai kata nak letak masa majlis nanti,, so mir gubah dulang kosong je
antara yang siap di gubah untuk di bawa ke melaka
proses touch up
antara yang dah siap

11 comments:

BIE said...

nicee.. sangat kretif :))

wannie al-idrus said...

design ny 7 dulang berape ye range harga?

suke coz cantek sgt =)

Anonymous said...

Amirul..alas warna silver tu..yg tempat letak kek ka?

Amirul Syafique said...

salam,,, yes anonymous,,

yang silver tu pelapik kek,, mir pada asalnya nak guna pinggan putih,, tapi dulang tu dah terlalu berat,, so mir wat keputusan nak letak alas kek,,

kalau tak letak pun tak per ,, tapi kalau letak lagi bagus sebab dulang kerawang tu berbentuk lengkung,, so kalau letak hantaran takut tenggelam kebawah

oshinz said...

dulang cantik... beli kat mane ye?

Anonymous said...

salam.. Mir dulang nie mcm dulang kat ikea..mahal nie dulang nie..1 dulang RRP rm99..aritu ade offer rm79 kan...sy ada 1 kat umah...

Amirul Syafique said...

salam

wannie,,
selalu untuk kos 7 dulang mir ambik dalam 400 hinggit,, tapi bergantung pada jenis warna tema ,bunga atau konsep, supaya senang nak cari bunga yang sesuai

Amirul Syafique said...

yes anonymous

yup dulang tu mir beli di IKEA

sidaratul dursina said...

mir, dulang tu satu berapa ye? n 1 thing bunga tu terus cucuk kat bantal eh...kalo mcm i tak pakai bantal leh cucuk kat span hijau tu kan..anyway u hv a magic touch :)

Sofie said...

Mir bunga tu tampal kat bekas kek tu ke, mana nak dpt bunga mcm tu mcm fresh flower, please tell me

ain abu bakar said...

Salam mir, kos rm400 ni termasuk bantal n dulang juga ke?