Iklan

Friday, July 2, 2010

Tolong mirrrrr

merasa kan 2 entry sekali gus mir masukkan ari ni

tadi masa mir ngah nak update blog mir mir terbaca ler komen u ols tentang bagi kurangkan penyakit chicken pop ni kan

comment yang ada kat bawah ni menarik perhatian mir ler

Anonymous Anonymous said...

btl tue..time kne dlu..ms nk tdo or bring,ats tilam tue als dgn daun mamboo..minum air klpa muda bg cacar tue nek smua..t cpt la bek..pas2 xle mkn bnde brgorng n brkicap..klu mkn ti kesan cacar air tue jd wrna itam..jgn pecah kn sndri..t lg ad ksan..

1/7/10 4:30 PM


jawapan mir: mir akan calling permaisuri agong kat selayang tu minta dia carikan daun mambo ari ni jugakkkkk.. tapi rupa dia macam mana u ols?

Delete
Anonymous saye_pharmacist said...

nak ilang scar beli mederma kt pharmacy. hari pakai kat muke bile ciken pop 2 da kering. cpt ilang

1/7/10 10:06 PM

Delete
Blogger Xora said...

yup! setuju, kena pakai mederma. insyaAllah ebrkesan. sedangkan bekas jerawat pun leh ilang, bekas cacar tu mesti boleh. Amir, kira ok tau kena waktu skrang. ada kawan saya, kena sehari sebelum dia nikah. so cam ? redha, bersanding atas pelamin tahan gatal :P


jawapan mir : mederma tu pakai time cacar tu dah kering atau
tengah tumbuh macam sekarang ni,, untuk pengetahuan u ols,,
mir kena habis kan ubat yang doktor bagi ni,, selang 4 jam sekali ,, azab
nyer,,

tapi nak tanya mahal tak?? pedih tak kalau sapu???

9 comments:

Xora said...

Mir, menjawab soalan kamu. ha pakai lepas chicken pork-- eh chicken pop tu dah kering. kiranya kulit dah tutup la. nak hilangkan kesan parut, benda tu amik masa nak berkesan--ikut kepada teruk tak teruk parut. tapi insyaAllah lepas satu tiub kamu pakai, harus la muka kamu kembali jadi jambu. sila menjadi jambut seberapa pantas. takde semangat baca blog org tak jambu nih!!! :p

myda said...

wah...
mmg prihatin2 tul rakn2 blogger niy..
xlokek nak share pgetahuan...
mir smoge cpat sembuh..
aper2 mintak nsihat doktor supaye xmudratkan...
muke aset ptg tue..

yana said...

guna daun semambu untuk hilangkan gatal./ kalau gatal garu je ngan daun tu. buat alas nk tido jugak. hehe. search aa daun semambu tu konpem kuar. byk je tepi2 jalan. serius jgn mkn kicap..nanti parut hitam,jgn kena hujan jugak.

sy br kena chiken pop pas raya hari tu. tergaru yg memula keluar, sebab time tu tak tau kena chikenpox. naik parut timbul pulak tu. kalau mcm tu mmg x hilang T_T. jaga-jaga ye. hehe. take care!

s.u.e.m.r.f said...

mir satu tube rm30 kot tyme bli dulu . bg kt ayah ilangkan scar kt muke ayah sbb eksiden kecil. teros ayah hensem spt asal ;)

s.u.e.m.r.f said...

eh nak tanya dokte bg mkn ubt ape?

AmirulSyafique said...

doktor bagi pil telan,, 5 kali sehari kena makan,, untuk kawal pengeluaran chicken pop katanya,, so far makan ok ler jugak,, tapi still kuar gak chicken pop tu,, ari ni chicken pop kat muka ada nanah skit,, takut nyaaaaa,,,,

~ilah~ said...

mnjwb soalan mir tue..susah la nk ckp mcm mne bntuk daun tue..tp try searh kt google..t jmpe la..
ni link utk tgk gmbr daun tue..yg sy dh cri kn..
http://al-fikrah.net/Forums/viewtopic/t=374.html..

kalu kte garu cacar tue..confirm parut die timbul2..sy kne thun 2001..smpai skrng parut yg timbul tue xilng lg..parut yg xgaru le pla ilang..

yana said...

lagi byk dia kuar cepat lagi bagus. biar keluar je skali gus. cepat sikit baik org ckp. minum air kelapa/sup ayam bagi cepat keluar.

nihadriz said...

kenangan masa kena chicken pox time sekolah-sekolah dulu mmg seksa. kitorang mandi air dari kedai singseh. ada daun2 apentah. rendam dalam air suam ke panas tak ingat. tryla pegi kedai ubat chinese herbs tu n dia akan bagi sebungkus herba untuk mandi. kalo minum air kelapa, memang akan keluar semua, tp berparut2 la. alhamdulillah kitorg mandi air daun kedai singseh tu takde parut :)

selamat mencuba