Iklan

Sunday, July 11, 2010

Pankek

hai u ols,,, sihat ker?? sori mir bz u ols,, baru balik dari Africa tengok bola gitiew kan,,hahaha,, acah jer,, bertuah ler mir nak gi Africa u ols,,, pusing negara sendiri kat Korea pun tak habis lagi kan,, ( korea katanya..tetap nak jugak korea tu,,, tak sedar diri ,,) tu pun boleh sesat barat,, ada hati nak gi negara orang gitiew,,,

so apa cer dalam Entry mir ari ni,, maklum ler mir kan dah lama tak citer hal-hal rumah tangga kan,, asuik duk story hal chiken pox jer,, kan

occay ,,, mir nak tanya u ols,, korang suka breakfast kat McD tak? yang konon-konon nya ada buger,, ada Pankek kan,,,

so entry ari ni takde ler nak ajar u ols cara buat buger McD u ols,, mir tak mampu lagi nak beli daging cincang bagai,, so mir nak ajar u ols wat Pankek,,

so apa lagi,, ayuh kita tengok resepi atau bahan-bahannyaaaa,,,

mula-mula u ols sediakan 115 gram tepung gandum,, kalau leh ayak ler,,kalau malas macam mir,, tak yah ,, sebab benda ni kalau buat sure jadi,, tak caya wat sendiri,,

tepung tu mir letak 25gram butter/mentega/planta,, ikut suka korang,, tapi yang ni mir guna butter

masukkan 1 sudu kecil soda bikarbonat,, dan 1 sudu kecil krim of tar tar,, beli kat kedai biasa jer,, ni bahan-bahan buah kuih atau kek,, kalau tak tau apa benda krim of tar tar tu,, rupa dia sama dengan soda bikabonat atau baking powder, tapi nama dia lain ler,, krim of tar tar occay, bukan cream kek,,

kalau tak tau gak,, gi calling bonda permaisuri agong korang tanya apa ke benda nyaa,,, occayy,,

dah campur semua,, u ols gaul dengan tangan ker sudip ker,, tapi mir guna tangan,, senang jer

so dia jadi macam abuk-abuk macam ni ler,,, ala2 pasir gitiew,,

dalam bekas lain,, u ols suka 150ml susu segar,, kalau takde bantai susu tepung pun boleh,, tak pun air biasa,, tapi kalau letak susu lebih gebu u ols.

dah sukat susu tu,, letak sebiji telor ,,

pastu masukkan dalam susu yang berisi telor tu sesudu besor gula pasir ,, gula castor pun boleh,, dan secubit garam,,,

kacau bancuhan susu , telor .. gula dan garam tadi,,

pastu masukkan bancuhan susu tadi ke bekas tepung,, masuk skit-skit dan kacau rata

dah kacau,, nanti akan timbul buih-buih cinta kat adunan korang,, sedia untuk di masak,, guna ler kuali leper kalau nak meletop.. , masa mir masak letak sesenduk jer,, sebab pankek ni akan jadi besor skit,, make sure jangan tebal sangat,,

so jadi ler macam ni hah,,, satu bancuhan akan dapat dalam 6-8 keping,, bergantung pada beso mana korang canai

apa lagi,, pose ler kan,, sama tak dengan McD punya,,, sama kan,, gebu u olsss

ni letak madu,, kalau takde madu,, letak syrup ( air gula ) pun boleh,, jem pun boleh ikut suka u ols

kalau u ols buat nipis2,, dia jadi lempeng,, pastu kalau u ols rajin leh cicah atau gulung dengan sambal sardin,, perrggggghhhh sedap nak mampus,, dulu masa mir tingkatan 1,, ayah mir ngan bonda permaisuri agong ada gak wat resepi ni,, kali adik beradik makan macam orang kebulur,, punya ler sedap,, so mir kongsi resepi ni kat u ols plak,, hope korang pun kebulur macam mir zaman kecik-kecik dulu erkkkk

selamat Mencubaa,,,,

3 comments:

Cik Yang said...

Salam!!! Sedap nampaknya.. bolehkah masakkan Mak Cik, nak rasa air tangan Amir ... terliur kita lihat gambarnya. Thanks.

Adah said...

hi mir,

i like your blog! mind if i link ur blog to mine?

-adah-

Anonymous said...

suker jengok blog amir...