Iklan

Saturday, May 30, 2009

Bunga Rose-Gum Paste

Dua hari lepas..mir sempat buat bunga fondant gum paste u ols..
mesti u ols tertanya-tanya,, bunga gum paste tu apa kan.. bunga gum paste ni adalah bunga gula,, biasanya dia buat untuk di letakkan di kek hantaran,, atau di majlis potong kek,.,yang kek tingkat-tingkat tu,,,pastu ada bunga,, tu ler gum paste u ols

biasa kalau kita tempah kek untuk hantaran kan kebanyakkan ornag guna kek yang ising keras kan,, itiew ler Fondant,, mana kala bunga nya pula,, adalah dari Gum paste u ols.. so u ols.. dah faham kan,,, kalau dinch faham,, bole email yerk,,,

ari ni mir nak ajar u ols buat bunga rose dari fondant gum paste,., mir pernah belajar buat benda ni 10 tahun yang lalu u ols.. wahh lama dah kan,. tapi mir tak sure ler mir ingat lagi caranya atau tidak,. so 2 malam lepas mir telah praktiskan semula apa yang mir belajar,,bukan apa u ols.. dulu kawan opis mir pernah tempah kek fondant ni pada orang lain ler,. pastu mir tengok dinch canteq kan,, yer lah mir kan pernah belajar buat benda ni dulu, harus ler mir bagi comment kan, bukan nak riak,., sekurang-kurangnya,, bagi teguran apa yang patut kan,, mana yang kurang tu bole di perbaiki,.,

eemm fondant gum paste ni mir buat sendiri tau,, pastu mir guna akuan kelopak yang mir beli di damansara dulu.,,. ingat tak entry lepas mir pernah bagi tau mir kena hanjeng kan dengan mamat pakist*n dalam bus,, sebb nak gi beli acuan cutter tu u ols

mula2 u ols ambil gum paste pastu bulatkan,,
buat kan jadi bentuk macam ni,, pastu biarkan kering semalaman u ols.., nak buat bunga ni memang memerlukan kesabaran yang tinggi,, kalau tak dinch jadi

biar kan kering betul2.. kalau tak nanti bila pasang kelopak.,. boleh gugur dan jatuh tergolek plak bunga korang,, jangan nanti kata mir tak bagi tau plak.. awas yer

bila dah kering semalam,, ambil skit adunan fondant pastu letak pewarna,, untuk edisi ni mir letak warna pink

uli sampai sebati

pastu canai kan nipis-nipis u ols,,

tekap guna acuan kelopak rose ,, **acuan azab tu**

pastu lilit macam ni,, nak letakkan sapu sedikit air,, sebb dia gula kan,, so boleh ler melekat u ols

buat kelopak yang ker dua dan seterus nya

biar kan kering selama 5 minit untuk sambung kelopak yang lain **lagi lama lagi baik..**
kali ni mir buat 5 kuntum jer,, sebb jam dah kul 10 malam.. kalau tak mau mir tak keje hari esok u ols.. makan masa yang lama buat bunga ni

pastu sambung kelopak seterus nya,, buat besar2 macam ni

buat sampai habis,, pastu biarkan kering,, so jadi ler macam ni u ols... chanteq tak, hahah walau pun dah 10 tahun tak buat,, alhamdulillah mir ingat lagi heheheheh
mir berjaya habis kan 5 kuntum tu dalam masa hampir 3 jam u ols.. aiyoo azab kan,, tapi hasil nya memuaskan sangat,, nanti mir nak try hiaskan di atas kek plak heheheh
tunggguuuuuu..!!


10 comments:

eyza said...

cantiknyer..mmg tangan mir ni berseni sungguh... buat aper je semua jadi...

AmirulSyafique said...

terima kasih eyza ,,, mir just buat jer,,. kalau jadi.,. alhamdulillah.. kalau tak jadi.,. buang ke longkang hahahaha.. so far mir penah belajar wat bunga ni 10 tahun lepas.. nasib baik jadi ehehehe

sham said...

errmmm..
nk satu leh x??

nurule said...

i am soooOooo impressed! nice work mir!

noney said...

cantik ler..

kaseh cempakaz said...

nk pinjam tangan lh tak..hehehhe nk belajar la dgn mir,buat fondant guna jenama ape warna nya...

cecHak said...

omg! sungguh chanteq! no, SGT chanteq!

che nur hidayah bt che marzukhi said...

amir nak resepi blh x...='(

wani said...

cantekkkkk!!!! superb!

CTMEAN said...

gum paste tu ready made ke?camana nak wat sendiri?