Iklan

Monday, May 11, 2009

Sirih Junjung pulang ke ganggang

bagai sirih pinang pulang ker gangang katanya .. mati ler edisi ni takde kena mengena dengan tajuk entry di atas u ols.

ari ni mir nak tunjuk kat u ols hasil gubahan hantaran sirih junjung yang mir duk canang-canang ari tu.. yo la kan 2 - 3 hari ni mir asyik kena cerca dengan pelayar blog mir yang tak sabar sangat nak tengok gubahan hantaran sirih junjung kak wan kan..terus penuh HP mir dapat sms u ols.. tak kurang juga kat email mir.. mati ler kena carut kan..ops!

semalam mir dah nak masukkan entry ni. tapi dah lewat sangat.. sebb pic terlalu banyak sehinggat kena wat pilihan gambar,, pastu masukkan dalam blog ni.. tapi azab u ols.. lembab yang amat,,. pastu mata dosi mengantuk.. terus masuk bilik membuta.. aiyooo malam tadi punya ler panas kan.. berbahang.. mir pasang 2 buah kipas u ols.. yo lah manusia gajah macam mir memang memerlukan kipas yang besar kan..lemak tebal katanya heheheh

ops! merepek plak.. ok u ols.. jom belajar cara wat sirih junjung

untuk pengetahuan u ols.. mir buat gubahan sirih junjung ini pada pukul 5 pagi u ols.. GIGIH tak???

sebb kak wan akan datang ambil pada pukul 10 pagi katanya.. harus ler kena bangun awal kan.. mandi wangi-wangi pastu baru gubah.. bukan apa.. kalau ada masalah pada bunga atau apa-apa sempat lagi nak cari apa barang yang patut masa tu kan.. tu ler salah satu masalah yang kadang-kadang kita tak boleh nak elak..

bila letak harga mungkin u ols kata agak mahal atau nak minta kurang kan.. macam gubahan kak wan ni.. harga dia rm 300 u ols ( budget kak wan bagi mir untuk semua sekali),, tapi mir guna sebanyak rm270 untuk semua cos bahan yang mir guna,. mir ambil upah skit jer u ols.. so jangan risau.. mir cuba buat yang terbaik.. harap pelanggan mir puas hati kan

ops! merepek plak.. ok u ols.. jom belajar cara wat sirih junjung

ini kedai bunga u ols.. sirih junjung mir memang memerlukan bunga segar.. so far mir beli petang.. dalam kul 7 petang .. masa ni bunga dari cameron higland baru turun dari ladang

haa.. ni bukan tokey kedai yer u ols.. kalau tak kenal ni.. awasss

ni kak wook.. kaki sebok.. tetap nak interfrem

ni ler hasil bunga yang mir beli.. semua sekali rm50 hinggit u ols.. mahal tak.. yang penting berbaloi.. sebb mir akan buat gubahan tu betul-betul dengann budget yang u ols bagi.. untung skit tak per,.,. yang penting rezeki tetap ada..so janga tamak.. rezeki tersekat nanti u ols
so jom belajar kenal nama-nama bunga,, jangan main gubah jer,. kena gak belajar nama-nama bunga u ols.. senang nanti kalau nak beli.. tak ler terkial-kial kan masa di kedai bunga itiew.. mati ler berlagak kan.. padahal baru tahu jer nama bunga ni.. ops! terkup mulut
bunga ni nama dia white peacock

yang ni plak yellow peacock
yang ni paku pakissss,, nak guna boleh tak nak pun tak per.. tapi better guna baru nampak bentuk gubahan tu kalau ada daun paku pakis ni..

yang ni kalau dinch tau memang hannnjjjjj sangat,.. ni ler bunga rose,.,. dalam kudup lagi.. so far mir pilih yang dalam kudup sebab tak nak bagi bunga ni kembang awal,, sebb sirih ni kan nak bawa ker kelantan kan u ols.. kalaui kembang takut layu cepat.. tapi bunga rose yang mir pilih ni.. kalau kembang.. bunga dia besar tapak kaki u ols..
dan tak lupa sirih u ols.. harus ada benda ni.. ops! satu lagi.. bakul.. yang ni mir dah spray awal-awal warna putih sebb tema dia kan merah putih u ols..

mula-mula susuh daun sirih tu u ols kat atas span

dah susun jadi macam ni.. buat sebelah jer.. sebb sebelah lagi nak letak bunga.. karang tak nampak plak sirih tu kalau buat semua sekali

kalau ada busget lebih u ols beli bunga melur.. selalu kedai india ada jual.. pastu u ols buat macam ni,..,

cucuk paku pakis tu macam ni u ols

yang ni white peacock .. mir dah bukak kertas dia.. masa ni belum kembang lagi.. yer lah mir gubah kul 5 pagi u ols.. sebb kak wan nak mai ambil kul 10 pagi katanya.. harus bunga pun belum bangun tido lagi kan

u ols cucuk macam ni

pastu masukkan yellow peacock plak

kalau kosong u ols tambah ler bunga yang ado .. yang penting cover span tu.. jangan bagi nampak

cucuk bunga rose..

cucuk bagi penuh

kat sirih tu pun kena letak .. gubah bagi seimbang

ambil daun sirih.. pastu gulung macam ni

hujung dia letak dawai.. pastu lilit dengan pelilit bunga.. jangan sampai pecah plak sirih tu

kat bahagian sirih tu letak ler gambir.. kapur .,. pinang .. ikut suka u ols.. baru ler lengkap kan

dah siapp.. heheh let pose

pandangan tepi.. nampak tak kapir.. gambir dan buah pinang yang di gubah jadi bunga rose itiew??


gubahan semua sekali yang mir hasil kan.. 3 gubahan semua nya..
coklat.
kain pasang
dan sirih junjung
pose tak hinggat ni



so hope u ols dapat belajar cara buat sirih junjung ni yer, kalau u ols malas nak buat.. legh ler tempah kat mir.. insyaALLAH mir tak letak harga tinggi pada u ols
sebarang tempahan boleh ler hubungi mir di
017 - 398 0989
atau email kepada mir..
kalau nak YM pun guna alamat email dia atas yer..


13 comments:

Haire Iskandar Ahmad said...

cantik.

AmirulSyafique said...

thank haire.. selamat blogging

Anonymous said...

suka ler tengok gubahan ni.. segar dan meletop.. berapa kalau gubahan yang dah siap ni mirul.. kalau akak nak tempah macam mana?

AmirulSyafique said...

kalau nak tempah bole sms atau email pada mir yer,, insyaALLAH mir cuba balas walaupun bz heheheh

student intec said...

cantiknye sirih junjung..rs cm nak kahwin je lpas tgk gubahan tu..nak pinjam gmbar n steps utk assignment bleh x??

Anonymous said...

cantek..tp mcmane nk wat bekas dawai tuh? xjumpe entry die la mir..sgt brminat nk try

Murizah Mustafa said...

saya baru jumpa blog awak amir...apapun tima kasih ye, sebab dapat blajar ilmu gubah sirih awak yg cantik nih!!!!cayalah!

miss raha said...

cantik..simple je tapi cun...suke la tgk blog amir nih..tak lokek ilmu..tengs amir =)

Anonymous said...

macam mana nak gulung sirih tu lekat dengan dawai ... pakai gam ke ???
and kalau nak lilit dekat bakul tu ... cam mana ??? pakai gam gak ke ...

Anonymous said...

Mane nak dapat bunga pinang, kapur, gambir macam dalam gamba ni ek?

syaz@rozelt said...

chanteq..thanks for sharing~

JuliannaHashim said...

Mir, sireh kalau gubah malam ni nak pakai lepas smayang zohor layu tak dia

JuliannaHashim said...

Mir, sireh kalau gubah malam ni nak pakai lepas smayang zohor layu tak dia