Iklan

Wednesday, June 17, 2009

Cheese Tart

mir bz sangat late-late ni u ols.. balik jer keje penat yang amat,.. eemm pastu mengantuk.. tapi penat-penat pun perut asyik lapooo jer,, dinch tau kenapa.. ada anak cacing agak nyer dalam perut ni..

ari isnin baru ni.. mir cuti u ols.. mir di arahkan menghabiskan baki cuti tahun lepas,..
so merasa ler duk rumah goyang kaki jer kan

dalam duk diam-diam.. mir sempat ler kemas peti sejuk kan.. masa duk kemas-kemas tu mir perasan ada cream cheese dan butter lagi,. pastu ada blue beryy..baru mir ingat,.. ari tu masa mir buat cheese cake.. ada balance barang-barang ni,. so merasa ler mir buat cheese tart plak lepas ni,, kebetulan housemate mir suka makan tart kan. tapi dinch tau ler tart cheese ni dia suka ker tak.. hope dia suka...

loyang ni,. mir beli mangkuk tu asing.. dulu ada banyak.. lepas guna dan basuh.. mangkuk tart ni dah ilang.. aiyooo kena beli lain ler nampak nyer


bahan-bahannya,,

lepas di adun menjadi doh

duk di masukkan kedalam mangkuk loyang tart.,,. buat macam ni

buat sampai habis.. kebetulan doh yang di buat banyak,, so merasa ler 4 jam mir buat base ni saja u ols

eemm poseeeeeee tetap kannn

masak dalam oven,, 180c hingga masak..

sejuk kan..

bila dah sejuk,, biskut tart ni senang di keluarkan

buat sampai habis

bahan-bahan wat cheese cream dan blue berry

pukul cream cheese tu sampai kembang,, pastu masuk dlm bag paip..

paip kan pada base tart tadi macam ni

buat sampai habis
pastu letak blue berry.. hehehe di sebab kan blue berry mir ni,, mir nak habis kan,, mir letak banyak-banyak,. tak letak pun tak per.. ni pun just nak habis kan jer jem blue bery ni hehehehe

bakar...semula

dahhh siapppp

eemm dah boleh ngapppp...
bila housemate mir balik.. suku dah habis dia bedal masa tengok tv,,,bila mir bawa opis jer.. tak sampai 10 minit dah habis u ols.. macam pirana..

4 comments:

sham said...

ala...biler la mir nk wat tuk sham lak???

AmirulSyafique said...

hehehe kita jumpa pun tak pernah hehehehe

shad said...

hi mir..salam perkenalan..
slalu singgah blog mir ni tapi xpernah komen.
suka baca post2 mir tambah2 pasal masak..
mcm senang je tgk mir masak2 tu..
xnak bagi resipi ke? nak jugak try resipi2 mir ni..hehe

cIntA sAyaNg said...

mir,iqa nk resepi chesst tat 2 ley x???cz iqa mmg ske klu wt2 kek n seangkatan dgnye nie...
ley ye mir..