Iklan

Thursday, June 11, 2009

Yummy : Jom Belajar wat kek

ari ni mir nak ajar u ols cara wat kek yang tak perlu di bakar.. iaitu Chilled Blueberry cheese, semalam mir bawa kek ni ke opis.. alhamdulillah.. ramai yang suka.. boss mir kata macam makan kat hotel.. sejukk jer.. so u olls leh cuba buat

bahan-bahannya:
ais krim
Yogurt
gula ising
biskut chip more
cheese cream
butter
air masak di kacau bersama agar2
mula-mula.. u ols kisar biskut cipsmore.. mir guna chip more sebb biskut ni sedap kalau kita mix dengan cheese,, kalau tak suka u ols leh letak Oreo,,

kisar sampai lumat.. jadi macam ni

sediakan loyang,, alas dengan kertas minyak.. supaya senang nak terbalik kan bila di potong

masukkan butter,, gaul pada serbuk chipsmore., tadi dan letak di dalam loyang yang telah di ataskan

rata dan tekan serbuk chipmore tersebut.. jadi macam ni,, dan ketepikan

dalam mangkuk lain,, pukul gula ising dan cheese cream sehingga kembang.,,

pukul kembang-kembang u ols..jangan derhaka ,, nanti tak jadi

pastu masukkan yogurt perasa blueberry dan aiskrim vanilla..,

pastu masukkan agar-agar yang di masakan dengan air

letak adunan kedalam loyang yang telah di tekan chipsmore tersebut

rata kan. dan letak di dalam peti ais semalam 4 jam ,,. lagi lama lagi baik

potong kek tersebut bila dah keras menggunakan pisau yang telah di rendam ke dalam air panas..** kek sedia di hidang**
kalau u ols suka.. leh letak filling blue berry di atas kek tersebut,, eemm YUMMYYY..

17 comments:

Anonymous said...

yummy...

sham said...

mmg lew yummy..
tp mcm mana dgn sukatan nyer??

Queen said...

eh..best nyer idea nieh....nak try la..

zayha ahmad said...

mir,
tringin la nk buat kek ni. leh x bgtau sukatan utk bahan2??

Siti Norazlina said...

Salaam Mir,
Boleh tak bagi sukatan bahan2 nya.. Akak nih berangan nak try buat time cuti krismas nih.. kang taram main agak2.. takut tak menjadik lah pulak (and takut derhaka kat tuan punya resipi pulak)..

Kalau nak reply kat email akak pun boleh ct_hit_159@yahoo.com

Mekasih bebanyak.. jasa mu dikenang!

Anonymous said...

Salam Mir,
saya nak sukatan bahan2 nya boleh tak.. saya dah try buat tapi tak jadi coz tak tau sukatan yg sebenarnya..

kalau boleh,antar resepi nie kat email saya boleh???

dila_anuar2002@yahoo.com

yatie81 said...

salam,
tumpang lalu..heheh nk gak la sukatan resepi nie senang n mudah jer..masuk peti ais dh siap....leh email x kat tudungbiru03@yahoo.com

thanks ekkk

Anonymous said...

nampak sedap,menarik dan mudah...leh tak e mail sukatan nya kat saya...seriayu_81@yaho.com..thanks ye...moga murah rezeki awak...

Anonymous said...

mir...nk jugak resepinye...sbb dah buat tp tak jadi pun...mcm telebih agar2 jer...bukan mcm kek...dah jadi mcm ice cream dah...wakakaka...nanti mir emailkan kat sini ek...noruls85@gmail.com...tq mir...

Anonymous said...

salam,

mir nk sukatannyer jugak.emailkan boley x..??

nor_hidayah@utem.edu.my

tq mir..:)

Fadila said...

uihhhh....
cedapnyeeee...
mir, saya nak tau sukatan tok buat kek ni bole tak....
bahan yang digunakan pun simple je...

Anonymous said...

Wah bagusnya resepi...mohon ambil ya resepinya, mau cuba..ehehe...tenkiu...

Anonymous said...

ha'a la..mane sukatan nye? bole update dengan sukatan x? emel baycok@yahoo.com

Anis Farhah said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Nak tau sukatan jugak ...
terliuq ne..yumm..yum..
minta EMAIL resepi leh x? : alilfa_83@yahoo.com.my

Miz Sharmia said...

Aii...blh tlg bagi sukatan tak. i really wanna try this recipe.bole le..bole le..heehe. sharmiazara@gmail.com

laila said...

nak sukatan juga..nampak sedap n yummy..
lailaakma@hotmail.com