Iklan

Tuesday, November 24, 2009

Gubahan Hantaran Telekong Berdiri Solat sendiri????

eeemm lama mir tak update blog kan,, sori mir bz u ols,, nanti mir citer macam2 kan blog mir,, so untuk entry yang dah bersawang ni mir nak tunjuk kat u ols,, Gubahan Kain Telekong Berdiri Solat sendiri,, hahahah lawak tak tajuk tu,, gempak tak gimik mir,, acaaahh jer u oolss,, kalau ler gubahan telekong tu leh berdiri dan solat,, mau glamor mir sekejap,, mau wartawan datang berduyun-duyun kat rumah mir,, pastu mir kata ler,, telekong tu terdiri tiap malam jumaat hahahaha kelas takkk

mir mula-mula nak ajar u ols buat telelong berdiri solat sendiri hehehe tapi mir takut kontroversi plak hehehehe so mir ajar u ols gubahan telekong berdiri atas pahar jer lah kan heheheh

bahan2 nya:

telekong
surat khabar
jarun peniti
soletape
dawai bunga

caranya:

mula-mula ambik paper lama,, kalau u ols kaya,, guna yang baru pun boleh heheheh


lipat macam ni,, ala-ala lipat tisu kat kenduri kawin

jadi macam ni haaa

buat banyak-banyak,, lima ker 6 ker,, tapi 5 lagi baik

belakang dia letak dawai bunga,, buat macam ni

kemudian,, ambik kain telekong,, buat macam ni

pegang hujung dengan kemas

ikat,, lakukan pada semua kertas yang di lipat tadi sampai habis

pastu ambil kertas,, pastu ronyokkan mcam ni

masukkan dalam kain ,,pastu ikat ,,,

gabung atau cantum kan kelopak paper tadi dengan bunjut tadi

ikat bahagian belakang yang di cantum kan

eemm jadi macam ni ha,,

kemas kan bahagian belakang dia dengan jarum peniti
kalau u ols nak buat setiap kelopak tu ada kerawang,, bagi tudung yang ada kerawang pun bole,, stap semua sama
ni antara yang dah siap ikut kerawang

diri kan atas dulang,, hias dengan bunga bagi sorok getah yang adoooo

kalau rajin buat 2,, satu kain,, satu telekong.. pastu gabung kan

eemm dah siappp

dah siap.. Gubahan Hantaran Telekong Berdiri solat tak hinggattt,,,

8 comments:

Anonymous said...

shanteknyer, ko mmg kreatif le mana ko blajar smua ni... xde dlm buku pon

Riena said...

wahh pandai dan cantikk nyaaa

xora said...

keep it up!! tak rugi list kamu dalam blog saya :) inspirasi betul!

Gelas Biru Muda said...

kreatif bebenor tgn mir ni, cantek hasilnya

*~sUzieY~* said...

salam p'kenalan..wah!!sgt cantek gbahan nie..dpt ler ilham tuk gubah telekung for my bro wed..hehe..tengs~~

Anonymous said...

Salam..terima kasih sbb sharing is caring...tq tq

Nadia Zed said...

Hye..tq sharing gubahan nie...semoga lebih pnjg pahala awak...

Anonymous said...

Emmm...cantik & comel:-):-):-)