Iklan

Friday, February 26, 2010

Fondant Gum Paste Want A Bee

Salam Maulud Nabi u ols,., mir doakan semua orang mengambil iktibar dengan semua perkara kebaikkan yang Nabi junjungan kita lakukan,,dan yang penting salah satu amalan nabi yang mir amalkan adalah,, menyebarkan ilmu occay,, so jangan salah anggap mir nak tutup periuk nasi korang plak,,maaf banyak-banyak,, takde niat pun mir nak buat macam tu tau,, kita kosong-kosong sempena hari yang mulia ini kan

so u ols, apa topik kita ari ni??? nampak tak tajuk entry mir?? heheheheh,, tengok pun ala-ala merepek kan,,,, tajuk tu di ambil sempena nama Datin Want A Be u ols,, ala yang cite glamour kat Tv3 dolu-dolu tu,,

Semalam mir duk umah tak wat menda.. kena plak mir keja shift petang,, nak kuar plak,, panas nak giler kan,, kebetulan selasa lepas mir cuti,, so merasa ler duk lepak-lepak tak wat menda lain melainkan besar kan perut yang dosi mengandung anak cacing kan,, so belek-belek barang kat almari mir,, jumpa ler gula icing,, so apa lagi,, mir terus ambil barang nak buat Fondant Gum Paste ala amirul syafique, ,, orang lain duk ada gum paste,, mir pun nak ler jugak buat,heheheheheh,, dulu masa mir school dulu,, mir ada belajar wat bunga,, wat model gum paste ni,, so mir dah 7 tahun lupa buat benda tu u ols,, so mir nak ler pratick kan mana yang mir ingat, kebetulan ari tu Puan liza ada call nak Cup cake kan,, pastu mir deco plak yang simple sangat,,lagi pun kelam kabut masa nak siap kan tempahan tu,, tapi alhamdulilah,, rasa nya tetap tip top katanya,, so mir yang terkilan tak dapat buat lawa-lawa,, so atas inisiative ( betul ker ejaan aku ni?) atas perkara yang berlaku,, mir apa lagi pratick balik ler apa yang mir ingat,,
yang penting,, kena usaha lebih ler,,

so apa lagi,, projek ler wat fondant,,pastu mir perap 2 hari,, so ari semalam mir duk ler men-deko yang bodo-bodo jer heheh,, tapi hasil nyaa,, memukau u ols,, heheheheh alhamdulillahh,., jom nengok hasil nyer


ni pic 3 ari lepas masa nak buat fondant Gum Paste,,mir duk belek-belek camera yang zaman nabi ni,, tapi ada pic yang dinch jadi plak,, kabur giler,, pastu kabur plak,, so mir ringkas kena jer ler kan


past adun- adun jadi ler macam ni,, pastu mir masukkan dalam plastik,, kena perap 2 hari..

hasil lepas perap,, hehehe,, fondant akan jadi lebih kenyal,, dan mantap

warna kan ikut suka,,sesedap rasa,, make sure pewarna makanan yang disahkan halal

disebab kan mir nak buat lebah,, mir warnakan ler itam, kuning dan warna asal,, putih

bentukkan warna kuning tu macam ni,, buat kecik jer,, ala-ala buah paer

yang warna hitam tu,, gelek sampai leper macam ni,,
guna nozel yang berlubang kecik atau sederhana,, cucuk wat 2 bijik mata, takde pun,, boleh gentel ala-ala gentel taik idung jer.. korang mesti excert kan bab korek bijih timah tu,, so gunakan kepakaran korang,, heheheh,, mir nyer ajaib skit maklum ler gajah,,gajah macam mir ni mana ada taik idung u ols,, mir ada belalai jer heheheh ,,ops! melalut plak

pastu potong buat 2 baris macam ni hasil yang u ols gelek leper tadi tu,,yang 2 biji macam taik idung tu ler mata lebah tu nanti

close up skit bagi nampak jelas skit

ambil hasil potongan yang pertama tadi tu,, korang lilit macam ni kat badan yang buah paer tu,, pastu kan air skit jer,, -guna berus colour jer,,sapu air tu nipis jer,, kang lembik plak fondant nipis tu , sila abaikan tangan mir yang jadi gelap itam ala yenna itiew akibat pewarna masa mir gentel belang lebah tu,, tangan mir putih occay,, bukan hitam macam tu tau,, so jangan nak kutuk cerca mir ocaayy

buat 2 line macam ni,, so tinggal 2 bijik "taik idung" tu yg belum lekat lagi kan,,

yang 2 bijik tu,, u ols lekat kan macam ni,, kan dah jadi mata tu

close up skit,, nampak tak?? hensem tak lebah mir heheheh

yg putih tu,, kalau rajin lenyekkan nipis-nipis,, buat 2 kelopak macam ni,, kalau malas tahap gajah macam mir guna acuan bentuk "love" ,, tapi untuk u ols mir buat-buat rajin hehehe,, tapi jangan jadi malas macam mir,,

sapu air skit,, kat hujung dia,, pastu lekat kan kat belakang belang yang pertama tu,, macam ni,,

taraa,, dah siap... make sure kena biarkan fondant ni kering dulu ,, baru simpan dalam bekas,, kedap udara,, takut berkulat plak u ols, terutama badan lebah tu sebab badan dia tebal kan,, kena betul-betul kering tau

antara hasil yang u ols boleh buat

eemm nampak comey tak?

10 comments:

Xora said...

comel!!!!!!!!!

marinahunny said...

alalalaa comel nye..yg rumput hijau tu wat cmne?

Yayasan Ilmu said...

Assalamualaikum, nampaknya saudara dah nampak berjaya dalam dunia ketika masih muda. Baguslah. Mengapa tidak ditambah ndengan kejayaan akhirat ketika masih muda? Allah (a.w0 beri saudara kelebihan yg banyak, syukurilah dgn melayari: yayasan-ilmu.blogspot.com

Aida Narina said...

omg! sangat cantik! :) linked ur blog :)

eza_nazmi said...

Salam Amir,

Kak eza mmg ikhlas ckp tak pernah makan fondant kek...sedap ke?

tengok mir buat teruja jugak nak cuba....

miSSMySoul said...

salam amir,nk ask ckit ler,if nak gubah hantaran fresh flwr kan,berapa hari sblm mase yg sesuai tuk kiter ambil bunga tue dr kedai erk?kalu 3 hr,bunga2 tue boleh thn lagi x??

Liyana s said...

chomel giler bees tu..
hhmmm...patut la mir ni seba boleh mendeko bagai..jari runcing,kuku gelas. no wonder :)

Echa said...

waaa.. kreatifnyaaaa... kagum betul ar.. siyessss..sangat kagum...

仔仔 said...

cool!very creative!avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,情色

Anonymous said...

salam amir..
nak resepi gumpaste blh x bg??
plz plz plz...
thanx...=') lawa la amir wat!! terbaekkkk...