Iklan

Saturday, February 12, 2011

Jom Buat sendiri

ari tu mir gi kedai barang andaman pengantin,, mir gi cari kipas,, maklum ler abg mir kawin semua mir kena wat sendiri kan,, sebab mir tak sewa pun barang-barang untuk majlis tu,, salah satu barang yang kecik tapi penting adalah,, kipas pengantin,, maklum ler masa majlis tu nanti kena ada pengapit gak,,

kalau dah ada pengapit sure kena ada payung,, pastu mesti ada kipas kan,,

masa mir gi kedai barang pengantin tu,, kipas yang mir belek tu harganya rm 50-60 u ols,, mahal kedaung ,, meterial lak tak lawa,, so mir fikir-fikir baek mir buat sendiri kan,,

so entry kali ni mir nak ajar u ols wat kipas pengantin .,,. kebetulan mir wat benda ni pun malam sebelum majlis berlangsung..

so bahan-bahannya,, kadboard,, kalau ada papan plywood lagi baek.. tapi mir wat lak dah suntuk kan,, so mir guna benda yang ado jer kat rumah kebetulan mir nak kipas yang ada tu sedondon dengan kerusi yang mir buat tu,,

ni ler barang yang mir guna,,

mir bahagi dua kad tu

yang ni dah siap potong

pastu bahagi kan,, bagi center,, untuk wat tangkai semua ler,, kipas kan kena ada tangkai pemegang

mir wat tangkai bentuk macam ni,,
kalau u ols pandai leh wat cara lain untuk tangkai dia,,

potong,, jadi macam ni

baki yang mir potong tadi,, lekat kan pada tangkai dia macam ni,, yang ni mir gam,, sebab masa mir wat kipas-kipas,, tangkai dia jadi lembek sebab tak kuat,, so kalau wat dua lapis nampak kukuh skit

ambik kadbord kipas tadi,, sukat kat kain macam ni

so mir wat sepasang,, buat le sepasang kain macam tu,, bentukkan macam kipas yang mir tunjuk tadi

kalau malas u ols leh gam,, guna glue gun,, tapi mir jahit sebab malas nak cari glue gun ,, hehehe entah mana mir simpan,, so kena la jahit jer,, kalau jahit lagi kemas rasanya

yang ni dah siap jahit,, potong skit bahagian tepinya

so jadi ler macam ni,, bahagian atas mir tak jahit lagi,, buat lubang untuk masukkan kadboard tu

yang atas tu,, masukkan kadboard kipas tu

pastu atas dia u ols,, jahit sembat,, so jadi ler macam ni,, yang ni dah siap ler kipas tadi,,

kalau nak lebih dramatik cari le lebihan kain render ker apa ker,, untuk hiasan

mir try letak-letak kot-kot chanteq ker ,, nampak meletop ker kan

so yang ni kena rajin jahit sembat ler,,

potong lebih render tu,, pastu dah siap.., kalau nak nampak mewah leh letak manik ker diamond ker,, tapi mir tak sempat letak sebab mir dah ngantuk giller dah malam tu heheheh

so kalau nak tempah benda macam ni pun boleh,, tapi baek u ols buat sendiri jer kan

5 comments:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

wah.. hebat tau boleh wat kipas sendri. tapi kan.. kalo pemegang die tu dipanjangkan sikit lagi okeh kot mir.

AmirulSyafique said...

mir dah try design bagi panjang tapi tak chantek sebab mir guna cardboard,, kalau guna plywood lagi better,, tapi kalau panjang sangat payah nak kipas sebab mir kan wat mini pelamin jer,,kang kipas lagi meletop lak dari pelamin yang ado heheheh tapi nanti mie wat design lain heheheh biar lain dari yang sedia ada kat pasaran sekarang ni heheheh

kaklong said...

mir, Kak Long nak tanya ni...
time skrg zaman 2011, cun tema pkai dulang mcm ne ye dik? Kak Long nak wat kenduri hujung tahun ni...jenis bakul ke cun? dulang kayu ke cun? sarang labu ke cun?

Kawaii fiza said...

hehe menarik nye...best2 ..org laki pandai design ni..hehe..nk follow u la... :) follow i ye

sue said...

Salam Mir ,

akak suka tgk mir punyer semua hntran cantik & kreatif especially yg bantal tu siap berbulu2 lagi tp nk tanyer bantal & sarung yg berbulu tu mir beli kat maner yer?