Iklan

Monday, January 19, 2009

Bunga Rampai

eemm macam mana perhiasan bakul yang mir tunjukkan ari tu.. ok ker. dah cuba ?? alhamdulillah ramai gak yang masg mir tanya pasal bakul tu.. hope idea hias bakul tu u ols boleh ler kembang kan lagi kan.. mana ler tau nak hias benda lain plak..mir just bagi idea skit-skit jer

sabtu lepas mir buat OT.. maklum ler dah lama sangat mir tak buat Ot kan.. kena plan sindrom malas keje dah melanda mir.. hik hik hik ** mati ler pemalas**

sedar tak sedar .. tinggal lagi seminggu jer lagi mir kena siapkan hantaran 11 dulang makcik mir.. ops! lupa.. baru-baru ni ada orang tegur tentang kesalahan mir menulis blog.. minggu lepas,,

"iaitu perkataan hantaran perkahwinan makcik mir kepada hantaran perkahwinan anak makcik mir"

terima kasih kepada pengkritik yang berkenaan kan.. maklum ler mir ni insan yang lemah dan tidak sempurna.. ** mati ler dah kena carut baru nak insaf kan??** padan muka mir kan u ols ops! carut muka sendiri lagi
yer la.. takkan ler makcik mir yang dosi berlaki tu nak kawin lagi kan.. ko giler??

yang pasti sungguh teliti pembaca blog mirul ni kan??
occay kita lupakan pengkritik tersebut,.,.
mir nak ajar u ols cara menghias bekas bunga rampai..

occal u ols..salin bahan-bahanya occay

sebenarnya.. mir tak sempat nak snap pic masa mir buat bekas ni sangat u ols..dah separuh proses membuat nyer baru ler mir teringat..

nanti kalau ada idea lain mir tunjukkan lah erk.. sori sangat

ni proses touch up.. masa ni dah separuh jalan dah
mir buat guna telor silver.. maklum ler hantaran tema dia silver putih kan

ni ler rupa bekas bunga rampai tu..pada atas love tu.. u ols letak tali erk.. pic tu takde plak.. puas mir selongkar hp tadii.. maklum ler hp mur-mur sajo

ni adalah asas tapak bunga rampai tu..
bahan dia../ dawai.. dan pelilit./ mir ambil warna putih
mir dapat idea ni sempena sejarah melaka.. kira penghantaran duit emas kepada pembesar melaka.. korang ingat tak kisah sejarah tu?? tak ingat?? tak per.. lepas baca blog ni.. u ols bole bukak buku sejarah plak erk
mula2,, u ols.. lilit pita tu pada dawai u ols


pastu bengkokkan macam ni..
tujuan dia nanti mir tunjukkan na..
u ols.. buat banyak2.. dalam 7 atau 5 batang .. terpulang pada berapa banyak bekas bunga rampai u ols tu
pastu cantum kan macam ni
pastu cantum kan semua sekali.. dan bentukkan jadi macam ni.. ala-ala pokok kan?

tujuan dawai tu di bengkokkan supaya bole sangkut
tangkai telur( bekas bunga rampai tu macam ni )


terpulang ler nak gantung telor ker.. sabun ker.. semua bole
bawah dia plak.. kalau boleh telak 2 atau 3 dawai jadi kan bentuk macam ni

pastu cucuk macam ni,.. baru ler asas pokok tu teguh berdiri nanti

pastu u ols.. letak ler semua bekas bunga ramai tu macam ni

ni pandangan depan..

ni ler hasil nyer. tapi ni belum final lagi sebb mir belum habis hias lagi..
so untuk u ols semua.. kalau nak cuba atau ada idea lain.. leh ler komen kat bawah na
komen anda amat bernilai pada mir