Iklan

Friday, January 16, 2009

Hias bakul

U ols.. untuk edisi ari ni.. mir nak ajar u ols.. cara menghias bakul..kalau u ols rajin,.. bakul sampah pun boleh di ubah suai ** kalau ko mampu yerkkk **

So far bakul ni.. adalah bakul hantaran yang mir sedang buat untuk hantaran perkahwinan makcik mir yang akan di langsungkan pada chinese new year tahun ni.. tema dia warna putih silver,.. bakul ni mir nak buat hantaran sirih junjung dan buah.. so merasa ler kena hias kan
So yang mir akan tunjuk ni adalah peringkat permulaan sajo lah kan…


Sila salin yer adik-adik bahan-bahannya :

1 tin spray warna putih ( ikut suka ler nak warna apa )
Bakul
Kain kasa ( better pilih warna putih ) ** yang ni kain kapan pun bole.. kain satin pun bole ikut suka korang ler,., kalau nak sutera thai pun bole.. Cuma mir jer yang dinch mampu kan nak guna material macam tu ,.,**mati ler miskin **
Kain render,,
gunting
tali tape a.k.a pita ukur
mesin jahit ** kalau takde ni ,.. guna tangan jer untuk jahit


mula2-korang susun surat khabar macam ni,. supaya senang nak spray nanti.. pic ni mir buat kat dapur.. maklum ler rumah flat.. so takde tempat lapang nak spray..

ni antara bakul yang mir nak spray tu

sesi spray di lakukan.. kalau korang tak reti nak spray .. sila minta bantuan orang yang lebih dewasa* hik hik hik

biar kan bakul yang di spray tu sehingga kering,. selalunya makan masa 2 jam

dah kering,. korang ukur ketinggian bakul tu.. ni nak buat hiasan plak

ukur lebar dia juga

pastu potong kain.. ikut ukuran tu.. dah jahit

tambah render kalau nak

buat tali guna lebihan kain perca kalau nak buat hiasan

dah boleh sarung kat bakul tuuu

ikat bagi kemas

kemas kan kain tadi tu

dah siap.. pandangan depan bakul

semua bakul ni dah siap

semua bakul ni dah siap pandangan tepi

so korang dah bole mula projek tu ..sekarang

nukilan daripada :

amirul-syafique.blogspot.com

2 comments:

tuahvsjebat said...

bila masa lak makcik yg nak kahwin ni..salah statement la

AmirulSyafique said...

ops! ralat.. anak makcik mir yang nak kawin. hik hik hik.. ** mati ler kena carut**