Iklan

Monday, October 5, 2009

HANTARAN : Gubahan Bertunang

Ari ni mir kurang sihat u ols.. ni pun gigih update blog ni,, bukan apa.,. dah lama bersawang mir nengok,, mir baru jer sampai rumah,, baru balik dari function orang kawin kat melaka.. ni dah ada kat rumah, ampang ,, tup-tup mir demam panas ari ni,, aiyoooo mungkin badan mir penat kurang rehat agak nyer

mana kan tidak,.. orang lain bulan syawal ni duk ler pusing-pusing cari rumah open house,, mir plak,, time raya duk buah kuih raya lagi u ols.. ramai yang menempah minta kuih tambahan untuk open house .. sori yer jika mir terpaksa menolak permintaan u ols..

Mir nak tunjukkan kat u ols tempahan gubahan minggu lepas,. mir dapat tempahan ni masa raya ke-3 tau,.. kami jumpa kat luar,, bincang skit-skit,, terus setuju,, dan mir terus kena siapkan dalam masa 3 ari jer,, sebb malam jumaat tu owner nak datang ambil dah tempahan tunang nya itiew. gubahan ini di tempah oleh kak Yas Honey untuk abang beliau yang bertunang pada 25hb yang lalu,,, bertunang di Senawang katanya,,

tema adalah warna putih kream.. malangnya,, pada malam tu kak yas terbeli dulang hantaran berwarna hitam.so nak tak nak mir terpaksa cari altenative utk mewujudkan keaslian warna cream pada gubahan tersebut

bilangan dulang adalah 5,, ( untuk bertunang jer,, kan,, majlis kawin nanti akan hantar lagi katanya ..** hope untuk tempahan akan datang dia tempah kat mir lagi hehehehe**


jenis hantaran yang di hantar :

1) wallet
2) cup cake
3) seutas gelang tanda bertunang
4) minyak wangi
5) kain pasang


untuk gubahan sirih junjung,, kak yas dah tempah di tempat lain u ols. kat kedai bunga lagi.. ) yang ni nanti mir citer,,, sila baca sampai habis tau

tapi kak yas awal-awal lagi pesan dia nak sangat mir gubah guna fresh flower, so mir kira-kira budget,, cukup.. alhamdulillah,, mir ikut jer macam mana yang di rancang

dulang yang di beli oleh kak yas
di sebab kan warna dulang itiew berwarna agak kontra dari yang di rancang,, mir plan nak buat satu gubahan yang bercirikan tradisi lama,, iaitu gubahan atas BANTAL ,, kalau dolu-dolu.,, orang duk hantar gubahan atas bantal.,,. yang ada ukiran tekad,, tapi yang ni versi morden mir buat khas untuk Abang kak Yas,, lagi pun yas takde dulang pahar ,, so mir cari alternative macam ni,, senang skit,, bawa terus,, tak payah guna pahar,, hehehehe
mula-mula kena ler ukur kebesaran dulang nya u ols

mir guna span jer,, sebb mir nengok kat kedai,, yang kekabu tu mahal giller.. kos agak kecik., so guna altenative lain

pastu potong surat khabar untuk di jadikan panduan potong span

pastu potong span macam ni,, kalau ada banyak dulang,, potong banyak2

gam kan,,kalau u ols nak jahit pun boleh

so buat sampai habis,, jadi macam ni

pastu potong kain buat sarung,, yang ni ikut potongan surat khabar tadi,, pastu jahit kat tepi macam buat bantal tu.. sori mir lupa nak snap pic sebb nak cepat

bahagian tepi,, hias ler,, mir letak tali

pastu mir hias dengan butang kain,, pastu jurai2 skit

testing atas bantal hehehe,, nampak tak??

macam ni ler yang mir maksud kan,, celup bahagian bucu dulu,, biarkan sampai air tu serap sepenuhkan pada span,, ingat,, span tidak perlu di tekan,, biarkan air menyerap dengan sendiri nya

span yang di serap air sepenuhnya . biarkan 10 minit berendam didalam air

so dah boleh gubah,, kalau takut bakul tu jatuh,, leh kuatkan dengan tali atau dawai

sesi mengubah

hasilnya

gubahan wallet

gubahan cup cake,, masa ni cup cake lum ada lagi

hiasan khas ni untuk cup cake

eemm gubahan untuk gelang tangan .. tanda bertunang

eemm yang kat dalam pelita tu,, gelang tangan di isi.,. masa ni.., gelang takde lagi heheheh

gubahan kain pasang,, kain ni lembut sangat,, tak boleh nak gubah,, so masuk box jer

kain lagi
gubahan minyak wangi
gubahan minyak wangi lagi
so u ols... dah dapat idea ker?

mesti u ols nak nengok pic gubahan sirih junjung yang kak Yas MMS kat mir kan???
pic ni di MMS oleh kak yas pada mir,, malam sebelum dia ambil gubahan kat rumah mir

mir tak nak ler komen apa2 pasal gubahan sirih junjung ni,, cuma mir ada benda yang kurang minat skit pada gubahan ni,, tu jer,. yang mir leh cakap,. kang mir cakap yang pedas-pedas kan mau tokey kedai tu sepak mulut mir heheheheheh
apa pun mir nak ucap tahniah pada Abg Yas yang telah bertunang pada 25hb september baru-baru ni,, mir nnak minta maaf sebb u ols tunggu lama masa datang rumah mir ,, sampai kul 12 malam u ols tunggu mir habis gubah hantaran ni,., apa pun,, mir nampak sinar kegembiraan pada wajah kak yas dan abg serta adik beliau yang datang lihat hasil kerja mir,,. tq so much

eemm untuk edisi akan datang nanti mir akan update cerita tentang function perkahwinan yang mir pergi di melaka,, occay,, sori mir nak gi makan ubat dah,, demam ni u ols,,, sebab rindu kat u ols.,. mir gigih update tau heheheh

10 comments:

akak said...

cam ner lah x demam,dr ari khamis sampai ahad tidur lambat dok siap gubahan hantaran, bilik pengantin , pelamin...

AmirulSyafique said...

motif hehehe,, ko pun tak nak tolong

Anonymous said...

salam..nak tanya kat mana boleh dpt span yg serap air tu? or can use any span? tq :)

kalas media said...

klu mcm ni amik upah brp ek? menarik konsep bantal nih

Anonymous said...

mir...mn nk beli span nipis tuk buat bantal tu yer? org cari merata x jumpa arr....kedai buku dh...kedai h'ware dah...kedai bunga pun sudah....sume tarak...

pls reply to nazianm2911@yahoo.com...thx!

kalas media said...

mir, xnk tau mana beli span.. nk tempah trus kt mir bole x?
ahbee.lim@gmail.com.

tq

ummphs.. said...

hai mir!
sy suka blog awk.
nak tanya - kalau buat hantaran bunga segar.. berapa ri atau jam before majlis br boleh gubah?
takut layu atau bunga nampak coklat2.
thanks!

Siti said...

salam mir,

span bantal tu nak beli kat mane yer?
thanks
~ctrohani82@yahoo.com~

~~saya~~ said...

salam mir..
dah lama i kut ur blog ni..suka sgt ur gubahan n very2 nice!
cuma nk tya ni..bpe budget tu dulang biru n bantal tu ek?
thnks..

Kekwa said...

As-salam.. Mir, camne nak letak barang hantaran kat atas bantal tu kasi kukuh? X jatuh ker time belarak nnt?