Iklan

Monday, April 2, 2012

Jom Buat Sendiri :: SOFA

Hai ols,, sihat ker,, mesti dah makin chanteq dah sekarang ni kan,,
Semalam mir cuti u ols,, masa duk pose-pose kat rumah,, mir duk le belek-belek surat khabar ,, dalam belek-belek tu,, mir ternampak ler satu iklan yang agak menghairahkan mir,, ( bukan ghairah stim occay) tapi ghairah ala-ala datin ghariah kan,,,,

Iklan tu pose pic sofa,, tak jauh lak tu dengan umah mir,, sofa lak meletoppp,. tapi harga lak,, ya ampun,,, menitik air mata u ols,, mahal nak mati,, rm 3000 tuuuuu,,,, mir kira-kira kalau mir menabung banyak tu baek mir beli motor sebijik kan,,, so di sebab kan umah mir agak comel-comel je bentuk dia, mir terpaksa buang angan-angan nak beli sofa itew,, tak mampu kan,,,

past belek-belek pic sofa bagai,, mir gi le bfast kat bawah umah mir je,, masa nak balik dari dari bfast tu,, mir ternampak satu barang ni u ols,, barang ni buat mir tak berkelip mata,,, nak tau apa benda ,, u olss kena tunggu erkkk..


bukan benda ni hawau yang mir nampak,, korang jangan giller-giller fikir ada orang nak buang sofa macam ni.. kalau ada,, uolss call mir,, harus mir gi terus kutip kalau ada orang nak buang sofa yang macam ni, heheheh

Rasanya dah lama gak mir tak update entry bertajuk Jom buat sendiri,, so untuk entry kali ni mir akan cite aktiviti mir yang baru je mir buat semalam dan ari ni,, hehehhe,,

Ni update pun still berpeluh gak,, tapi bila fikirkan hasil nya yang agak berbaloi,, mir nak share skit kat u ols semua ,, hope entry kali ni leh jimat kan duit poket uols yang agak dentis ( kekeringan) macam poket mir kan,, hik hik hik

kalau nak tau,,, mir kutip benda ni ler kat tong sampah bawah flat umah mir heheheh,,iaitu kepala katil hehehheheh ( motip kepala katil nak kutippp??) dan belah bawah kepala katil tu adalah bangku kayu rumah mir yang dah patah,, mir simpan kat rumah dah nak setahun dah kat dalam store,, maklum le ada gajah besar duduk sampai patah kat dalam rumah ni,,, siapa gajah besar tu olss?? ( ops! terkup mulut )Barang yang kedua lak,, adalah sofa otteman yang dah koyak ni,,, cuba bayang kan mir usung dua benda alah ni macam mana,, hahahhaha,, dah macam mat pet kutip sampah dah u olss....sakit pinggang gak masa mir angkut 2 benda alah ni,, tuhan je yang tau ni le bekas bangku yang dah patah u ols,, mir tak buang,, mir simpan kat dalam store,, sampai housemate mir bising-bising suruh buang,, mir buat deekkk je,, sebab sayang nak buang,, konon leh baiki lagi,, walhal dah jahanam dah bangku tu


ni adalah peralatan yang mir nak guna,, kayu,, pembaris,, maklum le bangku tu dah patah teruk,, so kena ler baiki kayu yang patah tukayu yang nak buat ganti bangku patah tu pun mir kutip gak,, Apa punya jenis orang lerrr macam mir ni kan,, semua benda nak kutip ,, hehehe harus ler kutip takkan nak tanam pokok sendiri sampai besar pastu potong jadi kayu kan,, betul takkk,,,, jimaattttt tu yang pentinngggggdah ukur kayu tu ikut saiz,, baru le potong,,( sila abaikan gergaji mir yang tak lawa tu erk ) pastu pasang kat tempat yang patah bagai,, baiki sebaik mungkin,, supaya bangku tu tak jahanam buat kali ke duaa...hehehehni le kepala katil yang mir kutip tu,,, kepala katil tu mir letak kat bahagian tempat duduk ,, disebab kan kepala katil tu ada span,, so kena le mir kemaskan mana yang patut,, kan,, make sure kepala katil tu bersih,, sempur kan skit febreezz anti bakteria banyak-banyak bagi wangi,, tu pun kalau u ols jumpa benda tu busuk ler,, tapi alhamdulillah mir jumpa takde bau,, tapi tetap gak mir sembur febreez banyak2 hahahahhaops! lupa nak cite,, mir gunakan kain lain untuk cover bangku ni,, kebetulan mir ada beli kain lebihan kat Kamdar bulan lepas, murah lak tu,, kain lak elok lagi,, semeter rm 5 hinggit jer,,mir dapat 3 meter u ols.. kebetulan mir baru plan nak buat sarung bantal,, tapi tak sempat nak buat sarung bantal.., so mir gunakan kain yang mir beli ni je sebagai cover bangku tu,, bagi meletop skit
potong ikut saiz yang diperlukan,, nampak tak kayu jenis lain-lain tu,, hehehe maklum ler kayu jenis kutip kan,, yang penting pandai cover nanti,, kayu tu mir bubuh banyak-banyak supaya gajah tak mengamuk bila duduk nanti hehehehestapler,, kalau mampu beli yang besar macam mir punya ni,, kalau ada paku lebih baek,buat kemas-kemas,,,sebab nanti orang datang rumah bertandang tengok bangku tak lawa plakkalau ada budget lebih korang beli ler paku tekan ,( bocor rahsia mir beli paku tekan ni kat KK heheheh),so paku ni hanya untuk hias bangku u ols tuso cover satu bangku tu,, tutup bawah supaya kayu jenis lain2 tu tak nampak hehehehso hasil nya seperti pic kat atas tu kalau bubuh paku tekan ...
paku tekan tu just untuk hiasan jer,, kalau tak nak takper, u ols leh letak render,, leh letak manik-manik,, baru macam cleopatra skit hehehe,, tapi mir bujang u ols,, jantan lak tu,, paku tekan dah memadai ,,

so dah siap satu bangku,,,amacam,, mudah takkk,,,

so untuk bangku otteman plak ,, yang span tu mir buang cover dia,,
mir tukar span baru,, ala-ala bangku otteman abg mir kawin dulu kan,, ingat takkk,.? kalau tak ingat sila masuk entry yang dulu-dulu naaa,,,ni span yang dah gam n kering
mir cover guna kain jenis yang sama,, make sure kain u ols,, tebal n lembut,, tak ler duduk nanti leh koyak kan,,
so stapler kemas-kemas ,, akan jadi ler macam ni,, yang ni dah kira siap ler,, tapi nak seragam kan dengan bangku yang ada,, mir nak bubuh aksesori skit heheheh hehehe tak buh apa pun,, just tambah paku tekan jer,, hehehehe,, nampak vavavoom tak?? baru le nampak macam beli kat kedai kan
apa lagi u ols,, leh le hias ruang yang adoo kan,,
di sebab kan mir ada bantal kecik-kecik ni,, mir try ler bubuh,, tapi nengok tak match lak dengan sofa mir yang ada tu,, mir terpaksa buat sarung yang lain nasib ada kain lebih2 masa mir wat hantaran dulu,, mir guna apa yang ada jer lah.. mir guna warna coklat sebab mir ada bangku warna kayu kan,, so nak le nampak seimbang dengan bangku kayu yang mir ada tu ukuran dah standby nak wat potongan ukur sekali lagi,, maklum ler kain ni mahal u ols, dah tu ada skit jer lak tupotong dan di terbalik kanjahit tepi kalau mampu,, pastu jahit wat sarung bantal..


dah siap dah sarung bantal,, ,mir wat sepasang,, baru le nampak sepadan
taraa,, dah siap.. yang bantal bulu-bulu tu mir ada sepasang jer, yang lain semua dah di jual buat bantal hantaran dulu-dulu hehehehe.. susun macam ni rasa macam tak menarik je kan,,, kena ubah skit susunan ni

tukar posisi.. susun silang-silang macam ni plak,, occay takkk,, ,,

taraaaa,,,,, dah siap,, sofa baru,, hehehehe,,so lepas ni harus ler u ols semua rajin-rajin intai kat tong sampah area umah u ols erk,, mana tau jumpa berlian ker,, kan,, hehehehe,,, selamat mencubaaaa





p/s :: jangan lupa comment erkk

29 comments:

Anonymous said...

comey la awak amir,, hehehehe

IdAmAn said...

mir mmg hebattttttttttttt okay.... suke suke suke...hehehhe

dari~ummie said...

baguslah u ni mir..i likeee :)

Fieda said...

memang le kreatip.....:)

atIEsAyAnGkAmU said...

tgk entry amir...terpikir nk tukar kusyen sofa kat umah tu..hehehe..

Anonymous said...

mir.... sgt superb... bagus sgt idea d.i.y nih...

eruniahasano87 said...

kreatiffnya....

zella y said...

kreatif sgt!

fairos said...

tq mir...xpenah kedekut ilmu utk ajar kitaorg

!eNa PnG said...

macam terserempak mir petang tadi kat lrt bandaraya.. betul tak?

mir g jalan TAR kan.. hehehe

Anonymous said...

hebat n sgt kreatif la awk nie amir...sgt suke bace blog awk nie

CINTA UNTUK KITA said...

alahai kreatifnya.......!!! ;p

♥ dak pink said...

Rajinnya ko dik.

AIN NAZRI said...

jatoh hati kat bangku itu

DZ LADYZ WARDROBE said...

ketip la awak ni..

DZ LADYZ WARDROBE said...

ketip la awak ni..

Anonymous said...

tahniah, idea yang diterjermahkan ke pertukangan n pembuatan.... syabas!

j'Male said...

wow! boleh jadi IKEA nih!!

Anonymous said...

mir, nak cari kat mane ek span untuk wat bangku tu..xde sumber cam awk tu(kepala katil)..puas cari..span tu ada jual kan?

anggerik lavendar said...

wow. kreatif..

hilangkan bau ketiak said...

amir memang kreatif, salute kat amir..=)

Cik Not-so-Cool said...

salam mir............saya kagum dengan kreativiti mir..terima kasih sb berkongsi macam2 dalam blog u ni. semoga setiap perkongsian dikurniakan pahala oleh Allah..

love u, mir!!

MyLadyBuzz said...

cool ... =)

sajian desa said...

mir..mane nak beli ye span untuk wat lapik sofa tu.. boleh gi tau kat mane??

Anonymous said...

Kagum sekejap..hehe

Lufias Irzan said...

Thanks Mir for the info ttg sponge... Sgt membantu... :) -saiful-

aien sara said...

slm.. mna nk cari span cmtu yer... sy cr xjmp

Nona Sue said...

Mir...nk tanya u beli kat mana span utk sofa ye..? I duk klang...kalau ada y berdekatan..bgth la..tq

Nona Sue said...

Mir...nk tanya u beli kat mana span utk sofa ye..? I duk klang...kalau ada y berdekatan..bgth la..tq