Iklan

Monday, April 2, 2012

Basic Membuat Dulang Gubahan Hantaran

eemm wahhh dah berubah wajah dah cara perisian blogger sekarang ni kan,, banyak yang mir tengok dah berubah wajah sekarang ni,, terkezut beruk gak mir dibuatnya maklum ler dah lama sangat tak jenggah blog mir ni,, tak sangka dah berubah cara nak upload pic dalam ni huhuhu
occay mir sebenarnya banyak benda yang nak kongsikan kat u ols semua, tapi mir kekurangan masa skit nak upload pic bagai,, banyak benda yang mir kena buat dari hari ke sehari,, tapi bila fikir balik kesian lak kat u ols yang masuk blog mir hari-hari tapi nan ado entry terbaru kan,, so dikesuntukan masa yang ada ni,, mir nak kongsi kat u ols cara membuat alas dulang version yang terkini,,

ramai bertanya kat mir,, macam mana nak buat bantal la,, macam mana nak buat basic dulang hantaran la,, so untuk entry yang ni mir dah combine kan sekali gus untuk persoalan yang u ols tanya,,,
cuma kali ni memerlukan ketekunan lebih skit le,,

baru-baru ni ramai and banyak gak gubahan yang diadaptasi menggunakan bantal yang mir lihat,,, tu merupakan satu perkembangan yang baik kan,,

oklah kita teruskan entry kita untuk basic dulang hantaran kali ni.. untuk pengetahuan u ols,, bantal verison ni mir dah banyak kali buat,, cuma kebanyakkan hantaran yang mir buat,, tuan punya badan tak bagi mir post kan kat dalam blog,, so untuk version kali ni,, mir buat skit-skit kat uols,,
hantaran kali ni di reka untuk anak buah housemate mir,, dia tempah 5 dulang hantaran untuk majlis pertunangan,, tapi dah last minit dia minta tambah lagi 4 dulang,, so kesemuanya 9 dulang,, tema plak warna pink + silver,,,

untuk dulang nya,, mir reka menggunakan kain berwarna hitam ,, supaya silver + pinknya akan menyerlah bila di gubah nanti,, so untuk itu meh kita nengok cara-caranya ,,
  
 
bahan-bahan yang mir gunakan
span yang berbentuk bantal,,,
span nipis ..
glue gun
isi glue gun
manik-manik,,
juraian bulu-bulu
 
1st ,,, u ols ambil span nipis tu,, pastu letak atas span polistrin tu,, tujuan nya.. ukur lebar span yang di perlukan untuk balut span tu nanti
 
pastu u ols potong span tu mengikut kebesaran saiz yang diperlukan untuk tutup permukaan atas span polisterin tu nanti

di bahagian tengah span bantal tu u ols bubuh gam tembak tu di bahagian tengah,, jadi macam pic kat atas tu,, pastu baru gum keliling span polisterin tu,, ,, balut kemas-kemas erk
   
potong kain hitam jadi macam ni,, buat macam mana u ols potong span nipis tadi
 
kain yang ada tu,, u ols gam kan skit kat tepi dia macam ni,, buat macam kita balut buku n buat kek fondant kan heheheh

so u ols buat sampai habis


kalau u ols ada budget lebih leh tambah aksesori skit kat bantal gubahan u ols tu ,, mir beli benda alah ni satu keping rm 1.50,, so satu bantal 4 segi mir guna 4 keping ,, so u ols leh kali le sendiri,, budget yang mir guna untul 9 biji tu,,

aksesori tu mir kemikkan skit jadi macam ni

mir tambah gak manik kristal untuk bantal gubahan mir ni,, supaya lebih nampak elegant dan meriah kan ..mir pilih 3 jenis manik,, besar,, sederhana dan kecik

manik tu tujuan nya untuk hias bahagian bucu bantal tu,, jadi macam yang ni

u ols letak hiasan tu kat sini

so u ols buat banyak-banyak sampai siap
 
pandangan atas dia plak hehehe,,

heheh dah siap pun,, so tunggu untuk edisi kedua lak macam mana mir nak gubah menggunakan alas dulang jenis pillow macam ni lak erk,,,

12 comments:

Pink Lavender said...

lamanyer tak update blog..
bz sgt kerrr...
update ler slalu..suke tgk asil keje awak

Mimie Kamisah Wahed said...

assalamualaikum..
hye amir..Sye mimie..pengikut blog awak dari bumi kenyalang..
Lama jugak dah intai2 blog amir ni..
huhhuu.. cepat la update.. nak tgok mcm mane amir hias kan bantal tu nanti..leh gak ikut idea amir utk hantaran mimie nanti.. :)

CINTA UNTUK KITA said...

hai.. yg polistrin tu mmg beli2 bntuk cm tu ya? ke kita kene potong buat bntuk tu?

!eNa PnG said...

salam mir..


wooo tak terfikir pulk nak tambah span time wat dulang hantran sebelom nie.. nice tips.. tq

AmirulSyafique said...

salam semua pembaca..


cinta untuk kita : yup memang ada polistein yang telah di bentuk macam tu siap2 masa beli,, cuma ada banyak jenis saiz n bentuk kena pandai pilih ler ,, supaya senang nak design hantaran tu nanti.

eina Png, : memang setiap dulang hantaran yang mir buat memang mir letak span nipis ,, supaya tak nampak keras sangat hantaran tu nanti,, ada juga hantaran orang lain buat tak buh span nipis tu,, lain orang lain pandangan dan pendapat kan,,
terpulang pada budget masing2,, hehehe

ealyana said...

Hi mir,

Kat mane mir beli hiasan bantal yg macam kerawang besi tu?

:: Riri-Fatieha ::~ said...

mcm mana nak lekatkan kerawang kt tepi bucu tu? dh bnyk kali lekatkan dkt bantal tp tercabut balik ka... dh try bengkok kan, tp patah pula :(

Anonymous said...

salam Amirul..nak tanya..juraian putih tu readymade atau handmade..kalau handmade..guna material apa?

TQ in advance =)

Anonymous said...

kreatifnyaaa..!!
xsangka senang nak buat benda ni.
kalau sewa, mau kena rm20-30 sebijik..

Sofie said...

Cantik sgt, Mir nk tanya nak cari bunga plastik yg npk mcm real kat ne, dan besikat tepi tu , please tlg jwp ye

ilanilyana said...

tq mir, membantu sgt. i tgah nk bljr balut pillow ni. hewhew. bahagian bucu tu kain lebih tu mir potong ke.

Change The Day said...

thanks..! sgt membantu..n kemas sgt hasilnya :D