Iklan

Tuesday, April 24, 2012

DIY: Lampu Sudu

hai u ols,,, rasanya dah lama mir tak buat entry pasal cara membuat benda dari benda terbuang kan,, selalu mir asyik ler tunjuk hantaran ler,, cara wat kek ler,, buat bangku ler,, so entry kali ni mir tunjuk kat u ols pic wat lampu lak,, sesuai sangat dengan mir lampu ni,, maklum ler.. selalu mir cakap,, mir mencari sesuap nasi,, so dari sesuap nasi ,, sekarang ni dah banyak dah collectsi sudu,, so boleh ler guna sudu tu untuk wat lampu kan,,,

so meh ler kita nengok cara membuat guna bahan terbuang kan,,


bahan-bahannya,, botol air,, 1 bijik je pun dah boleh,, pastu sudu plastik yang jenis kerang,, kalau nak guna sudu nasi lemak yang jenis pendek pun boleh,, tapi kalau guna yang jenis kerang ni lagi vass rasanya
pastu gum panas ( glue gun ) cutter untuk potong sudu,, ( guna jari pun boleh ) ,,, pisau,,
pastu set mentol..
mula-mula,, belah bawah botol air tu korang potong,, tujuaannya,, bila mentol tu di nyalakan,, tak ler panas botol air ni,, silap2.. leh terbakar akibat panas mentol tu,,
pastu korang gunting sudu tu guna cutter,, pastu lekat guna glue gun,, susun comey macam dalam pic
pastu ambik sudu yang lain,, u ols gam kan depan dia,, pastu sambung-sambung kan macam dalam pic ni
amacam,, dah susun kemas-kemas,, wat sampai habis,,, pastu bukak penutup botol belah atas,, masuk wayar,, ,, pastu mentol tu u ols pasang ikut lubang yang korang buat kat bawah botol tadi,,
pastu gantung,, yang sudu di sambung tadi letak kat penutup botol tu,, wat cover skit dari nampak penutup tu

bila dah malam,, leh ler bukak,, ,, shanteqqq tak,,, kalau buh bawah meja makan sure romantik kan.

k selamat mencuba,,,

10 comments:

Adam Malaysian Idol said...

wow!!!! cantek giler ... Adam singgah sini dari blog diari perjalanan umi n abah ...

Kreatifnya mir ... i like ... kalo de diy yang lain tu ha, sharing2 la k ...

lampu ni sure adam akan try buat ... hu3 ...

AIN NAZRI said...

mak aaiii shantek.. macam lampu kat ikea laaa.. leh laa buat pasni

CINTA UNTUK KITA said...

huyoo!!!!! cantekny... kreatifny... i like!!

Khairul Bariyah said...

nak nangis tengoknyerrr...kreatif sangat ni....thanks for sharing....

S.U.R.I.A. said...

mak aiii..kretip yer amirul niiiii

Anonymous said...

santek mir.. bijak ko kan. meletop.. nak mntak ilmu ni utk DIY kat uma ku plak. leh kan?

Masz Mukhtar said...

Cantik. Habis, mentol tu dengan wayar dia memang dah siap pasang ek?

Amirul Syafique said...

masz

mentol + lampu tu leh beli kat kedai elektrik ,, tak pun pakai je mentol tanglung yang ado hehehe

mirzuriqa yahya said...

Kreatif nye lah hai kamu niii ;)

hilangkan bau ketiak said...

kreatif sungguh amir, kalau jual tu sure ada je org nak beli..