Iklan

Thursday, April 26, 2012

Hantaran Kak Yas ( kelantan ) :: Gubahan Sirih Junjung

Seperti yang di ura-ura kan dalam blog semalam,, ari ni mir nak update sambungan hantaran kak yas dari yang akan di bawa ke kelantan,,

so sebelum ituew mir nak tunjuk kat u ols peralatan yang mir gunakan

mir guna bunga rose,, ( untuk gubahan hantaran sirih junjung ),, pastu bunga plastik yang lain-lain sebab mir tak tau nama sainstifik dia hehehe,, pastu glue gun ( di sebab kan nak di bawa ke kelantan kena guna gam )

sebelum tu mir nak tunjuk dulang tingkat baru yang mir guna dalam entry ini hehehehe ni ler dia,, dulang tingkat tu
pandangan atas dulang tu mir snap, shanteqq kan, heheheh
kak yas bagi tau dia nak 5 dulang hantaran  untuk pertunangan dia,, buah, kek ( cup cake ).. baju persalinan , cincin dan sirih junjung
,,, so setiap satu bantal mir dah letakkan item yang sesuai dengan barang yang dia nak send tu

so sebelum nak wat hantaran tu,, mir nak bg tip skit,, kalau tempat majlis tu jauh sampai kelantan,, make sure hantaran tu tak boleh tinggi u ols,, karang roboh plak masa kat highway hehehehe,, so plan
 betul-betul,,,

so untuk entry kali ni,, ,mir nak tunjuk gubahan hantaran sirih junjung,, korang kan suka google sirih junjung dalam internent kan,, so yang ni hope leh jadi idea gak ler erkkk
1st ambik daun sirih tu,, kalau leh cuci dengan minyak masak skit,, bagi berkilat,, dan jangan rendam dengan air yer,,, nanti daun tu akan cepat layu sebab ter hidrat dengan udara ( mati ler ayat sains sangat )
past lap daun tu,, korang gulung,, bubuh lidi bawah dia sebab batang sirih tu takde kan,, ikut pic tu
yang ni bunga rose yang mir guna,,mir gabung kan sampai jadi bulat macam ni heheheh shanteqq takkkk
tema mesti meroon kata kak yass
ambik polisterin,, disebab kan daun sirih tu takde batang ,mir guna lidi ,, so leh kan guna polisterin sajo,,kang bagi span basah bukan leh serap pun sirih tu kan dengan air dalam span tu hehehe

pastu bubuh bunga rose atas dia,, ops!  ingat tak,, hantaran ni nak di bawa ke kelantan,, so tak leh tinggi,, selalu mir wat sirih junjung tinggi menggunung kan,, kali ni rendah skit,, tapi masti tetap kekal vouge
so dia jadi ler macam ni haaahh,, mir close up skit

pastu leh ler cucuk sirih tu macam ni,,mula dari atas ,, atau bawah ker,, ikut suka u ols hehehe
pastu buat sekeliling,, kena wat satu layer satu layer yer,, sirih kena banyak sebab mir tak gunakan bunga lain ,, kali ni mir wat morden skit

penuh kan jadi macam ni,,


pastu nak tambah seri,, mir macam biasa ler,, tambah diamond,, bagi nampak lebih mahal dan menawan, hehehe bling-bling tu wajib bagi mir, hehehe


macam biasa ,, tambah ler pinang,, gambir,, pastu cengkih ,, kapur
letak elok-elok,, masa nak gubah ni kalau leh letak atas pahar,, baru kita nampak jatuh bunga dan kedudukan diamond tu belah mana,, baru nampak elok di pandang mata
bawah dia nampak kosong,, mir tambah bunga bawah dia heheheh


tarraaa,,, dah siapppp,... simple,, shantteeeqqq tak???

so tunggu entry yang akan datang sambungan dia erk,,

7 comments:

Anonymous said...

Salam Mir...ni aunty Surya yg call mir pagi tadi tanya tips2x cara mengubah bunga fresh atas dulang.....santekkk sangat gubahan ni...lain kali boleh la post tutorial cara2 mengubah bunga fresh kat dulang pulak...;-p

aimanammaradham said...

giler mabeles arrrr....
i like

Azura said...

Mir, boleh ajar camana nak buat diamond punya tangkai tu? atau memang siap2 bertangkai? tq...

khalidahmacambaguss~O_o said...

1st time sy komen di blog mir ni. haha..matilah silent reader bertahun2 ni. cantik sgt! suka ur idea buat sireh junjung gitu. tp camna nak buat bunga jadi cantik bulat vouge gitu? kalau rajin, mir buatlah tutorial ya. thanks! keep updating ur blog. love it. :)

yunik said...

Salam Mir, mmg berbakat la awak ni. Tq sbb sharing :) just nk tanya seriously bunga rose tu bunga fresh ke? Cantik molek la!

eruniahasano87 said...

cantiknyaa....mmg kreatif la mir :)

Rai said...

Cantiknya mir... akk mmg terpegun tgk kreativiti amir ni...