Iklan

Friday, April 13, 2012

Gubahan Hantaran Sirih Junjung + Pulut Kuning

Ari ni mir cuba settle kan entry yang dah lama sangat bersambung,, untuk entry ari ni mir nak cite tentang Gubahan Hantaran Sirih Junjung dan Pulut Kuning,,,

sebelum mir nak masuk entry sirih junjung mir nak jawab soalan yang di tanya pada ruangan comment di entry yang sebelum ni


Anonymous said...




salam,

bestnye membaca your blog and post tuk cara mengubah ni sgt best!
Hope u boleh bagi lebih bnyk tutorials so that kita b2b ni dapat DIY..

Oh ya, tentang span bunga tu xyah gam ke kat bantal.. nanti terjatuh plak??

Harap u can answer my question.. Thanks! Keep up the good work!



Jawapan mir ::  span basah yang mir gunakan hendak lak di cucuk skit dengan jarum peniti pada sekeliling span tu,,, peniti tu akan mengemaskan kedudukan span tersebut dan mengelakkan gubahan bunga tu dari terjatuh tersungkur huhuhuh,,, mir mencadangkan gunakan jarum peniti yang ada bijik manik diatasnya  ,, zaman dolu-dolu orang cukup suka guna peniti ni untuk cucuk kat kepala,, tapi jarum peniti ni jenis ni agak sukar di temui sekarang ni .. biasa kalau gi kedai alatan jahit ada jual,, tapi kalau tokey dia cina,, tapi kalau gi kedai india agak susah  nak cari,, benda ni pun boleh didapati di pasar malam,, cuba cari erk..

tujuan menggunakan jarum peniti ni bukan apa u ols,.  andai span basah u ols tu di langgar garuda ( tersepak / terlanggar )  ,, atau tersadung di atas dulang,, bunga u ols masih terletak kemas skit, takde la cedera parah lagi gubahan tu hehehhe,, dan span tersebut paling kurang pun tertanggal skit dari bantal yang u ols cucuk tu,, disebabkan kepala manik dia,, kalau guna peniti jarum biasa yang takde kepala tu pun boleh gak,, cuma kalau guna yang jenis ni lagi terjamin,, jarum dia lak panjang skit dari yang jarum besi biasa tu,, tak caya gi le ukur,, hehehehe
hope jawapan tersebut membantu u ols,, harus ler lepas ni jarum peniti ni bertambah laris di pasaran kan,, maklum ler dulu orang duk pandang sepi jer jarum jenis ni hehehehe.. thank kepada blogger yang bertanya tu erk,, sori sangat sebab mir tak citer dalam entry yang sebelum ni,,

ok kita sambung balik entry yang mir nak cite ni,,,
untuk gubahan sirih junjung ,, mir jarang gak guna Pinang,, Gambir dan kapur dan termasuk bunga cengkih untuk gubahan mir,, sebab kalau hantar pun bukan ada orang nak makan pun,, zaman mak abah mir dulu mungkin yer kena makan,, la ni semua tak makan sirih dah,,, betul tak ,, tapi housemate mir nak jugak benda tu di letakkan dalam gubahan kali ni,, so untuk entry ni kira special skit le kan ,, tapi yang tak best nya,, mir duk ler cari file pic gambar bunga pinang , gambir , dan kapur dalam pc ni,, tapi Nan ADO u ols,, dah terdelete gamak nya,, so nasib baik ada skit lagi pic bunga yang terselamat kat dalam hp mir ni,, so u ols just boleh nengok bunga yang dah siap je erk ,,, so meh ler kita berkenalan dengan cik pinang kite ni,,, hehehe

ni le bunga rose versi buah pinang,,, mir dah siap cantum dah ,, entah mana tak pic yang banyak-banyak mir snap minggu lepas,, dah ilang dalam simpanan dah,,, puas mir cari,,
ni mir zoom bagi dekat skit,, bagi u ols semua terliur nengok,, kalau nak tempah ,, boleh,, rm 7 hinggit satu,, tapi kena bgi tau awal-awal ler sebab mir kadang-kadang bz dengan kerjaya yang satu lagi heheheh
ni lak pic bunga kapur,,, nak buat punya ler payah,, sampai pecah-pecah tangan di buat nya,, yang coklat tu gambir,, mir tambah kan skit kapur bagi jadi macam tu
yang ni plak versi bunga rose,,,,
ni jelah pic yang ado kan,, yang lain tu entah mana tak di buang nyaaa

ok untuk gubahan sirih junjung kali ni,, mir tak guna bakul,, so kali ni mir plan nak guna vase kaca,, kalau takde vase ni pun tak per,, cuma kali ni mir nak seragam kan dengan gubahan coklat .. gubahan bunga rampai ,, sebab 2-2 gubahan ni menggunakan bekas kaca kan,,

ok,, span basah ni,, mir letakkan dalam vase kaca ni,, mir potong tinggi skit dari saiz vase tu,, supaya gubahan mir tak tenggelam sangat nanti
di sebab kan vase u dah berat,, ditambah plak dengan berat span basah tu,, mir tak gam vase ni atas bantal tu,, yang ni just untuk tengok keseimbangan gubahan tu nanti,,, span basah tu mir potong kecil kan skit,, untuk beri ruang dalam vase tu,, ruang tersebut adalah untuk letak daun sirih kat belah tepi span tu ,,,
pastu mir ambil sehelai daun sirih,, mir gulung kan jadi macam ni,,
masa gulung jangan di stapler yer daun tu,,, supaya daun tu tak layu,, just guna soletape je kat bahagian bawah dia

ingat tak tadi mir kata mir potong span tersebut sedikit kecik dari saiz vase tu,,, tujuan nya adalah untuk letak daun sirih pada sekeliling span basah tersebut dan dapat lindung ler span tu dari padangan u ols
buat kemas-kemas yer,, ada gak housmate mir cadang letak daun mengkuang ,, lilit kan pada sekeliling vase tu,, tapi mir tak cukup budget u ols, heheheh..
pastu mir mulakan sesi menghias pastu sirih junjung itiew dengan cucuk bunga lilly di atas nya,, sila abaikan kulit tangan mir yang dah itam tu yer,, maklum ler kesan  sunburn mandi laut tak habis lagi heheheh dah macam tangan keling lak mir nengok ahak !

pastu mir tambah bunga,,,, bunga rose,,, daun dan bunga pinang + gambir + kapur
so jadi ler macam ni haaa,,, tarrrraaaaaa....
haaahh, ni sesi bubuh sirih junjung tu atas dulang nak nengok center ke tak,, heheheh
Amacam,, ok tak sirih junjung kali ni,, menyerlah kan bunga pinang mir tu hehhehe


yang ni plak hasil kerja housmate mir,, dia yang wat gubahan coklat ni,, semua coklat ni dia sponser,, coklat mahal tu,, walaupun nampak sikit dan cenonet jer,, tapi bila mir nengok bil dia ya ampunn,,, coklat tu jer rm 240.00 u ols,,, bertuah nya tekak dapat makan,, dan mir dah kebas sebijik coklat bijik bulat-bulat tu tanpa dia sedar hahahah,,,
ampun sedappp ya rabbi ,,,, walaupun hasil gubahan dia wat mir sakit jiwa hahahaha,,, mati ler kena maki kalau dia baca entry kali ni hahahahahahah 
ni le hasil kerja housmate mir,, bunga tu mir yang gubah,, dia gubah coklat tu jer,,, chanteq tak
( sambil letak kedua-dua tangan atas bahu ,, dan anak mata pandang atas )
hahahaha
yang ni mir dapat buah anggur dari tuan rumah masa mir send hantaran kat rumah dia,, buah ni baru kuar dari peti sejuk hehehe,, sepatut nya mir suruh beli buah anggur warna hijau,, tapi anak dia kata takde ijau,, ada warna merah jer,, tapi dah ok ler tu dari takde kan
kalau anggur ni di letakkan di luar peti ais lagi lama lagi bagus supaya kesan frozen nya cepat hilang dan anggur tu nampak bercahaya,, tapi tuan rumah beli lewat ,, maklum ler banyak benda nak di uruskan
yang ni sebelum persiapan  gubahan masa mir nak send kat rumah bakal tunang anak buah housmate mir,, dah macam dalam taman dah mir nengok rumah mir heheheheh
ambik pic lagi,, buat kali terakhir sebelum di angkut ke rumah tuan punya badan hehehe
yang ni gubahan pulut kuning,, pulut kuning ni mir buat bentuk bulat jer,, pastu mir letak mangkuk kristal yang di berikan oleh tuan rumah di bahagian tengah,, untuk tidak bagi pulut kuning ni nampak sepi,, mir letak hirisan daun kunyit sebagai hiasan dan bunga di sekeliling nya bagi nampak vass,,
chanteq kan,, sejuk jer mata memandang hehehe,, sila abaikan hp bb mir yang murah ituew yer,,, hehehe
mir tak berapa gemar sangat kalau orang buat gubahan pulut kuning pastu letak cream kek kat tepi dia wat hiasan,, motiff sangat kan? ada ler mir nengok gubahan hantaran pulut kuning ,, pastu buat bentuk kek,, dan hias guna icing cream di sekelilinya,, kadang-kadang mir rasa kesian lak dengan orang yang tempah tu,,, tapi lain orang lain pandangan dan cite rasa kan,,, cuma ini pendapat mir jer,,


sesi  akhir pic yang mir sempat snap,, dari pihak tuan rumah,,


P/s :: tuan rumah ada bagi pic hantaran yang meletop kat mir,, tapi mir tak leh upload lak dalam ni,, sebab saiz pic dia besar sangat hehehehe,, so u ols nengok le la pic yang ada ni kan, hehehehe

11 comments:

Anonymous said...

suka nengok blog awak,, ringkas tapi banyak informasi yang berguna

sarah said...

salam mir,

macam mana nak guna jarum peniti untuk span bunga kalau kita guna dulang?

terima kasih

Red Dandelion said...

boleh tak tunjuk camne buat bunga ros pinang tu.. cantik sgt.. gubahan kapur tu pun cantik.. camne nak buat..

Cik Puan Izan✿ said...

salam kenal... byk info menarik kat sini... ai follow... :)

lilyasha said...
This comment has been removed by the author.
lilyasha said...


iLa said...

paling suka tengok gubahan sirih junjung.. idea menggunakan bekas kaca memang lain dari yg lain.. teruskan berkarya..

Fateha Firdhaus said...

salam....modennye sirih junjung ni....tahniah... :)
nk tnye,klu gne span biasa je menggantikan span basah tu blh x? cuz sy ingt juz nk gne artificial flower utk bhgn atas span tu..then nk ltk tmpt cincin skali...mohon beri pndgn..terima kasih...

Fateha Firdhaus said...

salam....modennye sirih junjung ni....tahniah... :)
nk tnye,klu gne span biasa je menggantikan span basah tu blh x? cuz sy ingt juz nk gne artificial flower utk bhgn atas span tu..then nk ltk tmpt cincin skali...mohon beri pndgn..terima kasih...

Anonymous said...

Salam mir, kreatif btol lah mir ni.

Mir akak nk tny ni, di antara vase kaca ke bantal dan jg drpd bantal ke pahar tu mir ada letak2 apa2 mcm gam ke or something supaya vase tu xmenggelongsor drpd bantal,manakala bantal tu drpd menggelongsor dari pahar tu?xjatuh ke masa dorang angkat hantaran tu nanti.
Hope mir dpt membantu.terima kasih mir.

-kak anna

Reez said...

Salam mir,

Saya suka sentuhan mir dalam sume gubahan tu, menarik sekali, terutama pulut kuning dan sirih junjung. Kalau saya nak tempah dgn mir, berapa harga tempahan sirih junjung & pulut kuning tu?

Izan..