Iklan

Saturday, July 25, 2009

Yummy : Almond London atau Almond Londang???

GIGIH u ols.. malam-malam buta mir update blog.. bukan apa siang tadi mir kursus.. petang baru balik..sampai jer rumah.. basuh baju,.. pastu basuh bilik air.,. eemm tu ler rutin kan.. nak buat macam mana,,mata plak belum mengantuk lagi.. tu yang gigih update blog ni
macam mana Kek Buah mir bagi ari tu .. u ols ada try buat tak?? mir pasti u ols sure duk salin resepi jer kan,. sure belum try buat lagi kan???

better u ols try.. sedap tau kek tu.. tak manis sangat.. sedap.. lembut.

mir ari tu sempat ler buat almond london U ols.. hehehe alhamdulillah.. sedap dan ranguppp sangat
tak sia-sia mir simpan resepi dari mak mir zaman mir sekolah-sekolah dulu,,, yer lah,. dulu kan mir sekolah kat LONDON.. tiap kali raya sure mak mir buat kuih tradisi kan sempena nama negara London yang kami duduk.. ** London katanya,. walhal .. kat Londang melaka tu jer huhuhhuu

bahan-bahan katanya


ni ler almond a.k.a badam ,., badam ni beli kat LONDON.. kalau tak tak jadi ler nama dia london.. ** mati ler merapu...

Almond tu di bakar atau goreng tanpa minyak.. pastu sejukkan
mir guna sebiji-sebiji u ols

Bancuh semua adunan hingga sebati

pastu gentel-gentel.. masukkan Almond di dalam nya,, pastu susun di dulang pembakar

buat banyak-banyak sampai habis,, yang azab nyer,. mir buat dari kul 3 petang ,, sampai kul 8 malam u ols,. tu baru habis bakar jer tu.. belum celup coklat lagi.. ** azab kan??

pastu bakar..

lepas bakar.. sejukkan dulu, baru celup coklat

eemm ambil Almond.. pastu kisar/cincang.. untuk buat hiasan

eemm past dah sejuk biskut tu, celup dengan coklat.. pastu taburkan almond cincang tadi

sejukkan coklat,,. tunggu hingga coklat tadi kering dan keras dulu

dah siap packing nak bawa ke opis

eemm macam biasa.. POSEEEEEEEEEEEEE
eemmm ni ler yang sempat mir buat,. yang dalam botol tu .. tak sempat nak celup.. sebab coklat yang mir guna tak cukup heheheh

sekarnag baru mir sedar azab nyer buat biskut ni,, dulu masa mir sekolah dulu,, pagi-pagi buta mak mir kejutkan mir untuk tolong dia buat biskut ni,.. aiyoo.. bayang kan.. dari subuh lepas sahur tu,. sampai kul 10 pagi mir gentel biskut ni,,
sekarang ni dah besar .. dari kul 3 petang gentel.. sampai kul 8 malam baru selesai bakar,. pastu celup coklat bagai dah kul 11 malam u ols.. tapi yang penting,, hasil nya tidak mengecewakan,
kawan-kawan opis suka dengan rasanya dengan coklat,, biskut yang rangup.. Almond yang mir guna pun ranguppp sangat,. ahhhh.. mir suka sangat resipi ni tau,.
esok plan nak gentel lagi sebb mir dah dapat tempahan heheheh , bos mir yang cina tu pun cukup suka biskut ni,, hujung-hujung ,. raya ni boss mir nak tempah.. alhamdulillah

2 comments:

Hamka said...

almond london....erm...yg biasa tgk tu dia gentel panjang2 sket...so nanti biler masuk dlm cup, xde la bolat2 jer...dier jd mcm ala2 sampan sket...baru cantik dik...

hehe...tp lain org lain la presentation nyer yerrr...! janji rasa nyer meletop kan...

;)

AmirulSyafique said...

heheh .. mir tak berapa suka macam sampan tu.. selalu jadi macam sampan sebab coklat yang di letak terlalu banyak mentega,, pastu gentel ala kadar jer.. yang penting canteq dan sedap biskut tu,,