Iklan

Tuesday, July 21, 2009

YUMMY : KEK BUAH - bakar

u ols.. mir nak minta maaf sangat kepada sesiapa yang call atau sms mir baru-baru ni sebb mir akan balas,,

" siapa ni?? mana dapat no mir.. "

sure korang sentap kan?? mir kalau dapat ayat macam ni sure mir taubat nasuha tak nak masg lagi dah,, gitiew,,.. bukan apa u ols , HP mir yang ala-ala zaman batu tu dosi ranap u ols.. minggu lepas mir puas ler duk save pic yang mir snap masa buat kek.. haram dia nak save dalam memori.. always full katanya,.. mati ler,, Hp murah kan u ols

pastu mir duk ler belek-belek.. apa yang menyebabkan HP mir full memory plak.. walhal ,, Nanado benda pun yang mir save,, just nombor tipun jer.. takkan dosi penuh kan,. last-last mir format balik u ols.. tu ler semua number terus ilang sampai mir tak kenal siapa yang call atau sms mir,, padan kan dengan muka mir,, tu ler,. orang dah maju kedepan. tetap nak guna HP zaman batu kan., kalau baling kat anjing pun,. sure anjing tu kata,., HP murah tak layak nak baling kat dia,, hujung-hujung ,, mir yang kena hanjeng dengan binatang tu balik.. apa kess?? so kalau u ols rasa simpati.. sedekah ler kat mir HP sebijik dua gitiew,, tapi u ols still boleh sms guna no yang sama,. sebb HP mir belum innalillah lagi.. cuma takut no u ols jer tak kuar sebab dah ilang masa proses format ari tu,,

tapi yang best nyer,,ada ler ari ahad lepas .. ada orang call mir,. nombor dia mir tak kenal sebab nama dia takde dalam simpanan... walaupun nombor tak di kenali.. tetap ni layan macam kenal ni,. walhal orang yang call mir ari tu salah nombor ni.. hahaha azab kan,.. mati ler mir ramah yang amat katanya.. yaa ampun yer maizura sebab mir ingat mir kenal u hahahahah...

ops! melalut plak.. ari tu mir ada citer kan kat u ols yang mir ada buat kek buah kan,, so mir nak tunjuk ler kat u ols rupa kek buah yang mir buat tu,,
ari tu mir pernah buat,, tapi bukan resepi yang ni ler.. dulu 1st time mir buat kek buah,, tapi tak jadi u ols.l. lembik kat tengah kek tu,. tapi dah buat sebijik tu siapa nak makan kat rumah kan,. mir gigih ler bawa kat opis.. sambil sumbat kapas dalam telinga,., takut kena LAHA dengan makcik-makcik kat opis mir.. aiyooo azab u ols.. bila orang tanya,, kek siapa yang azab tu,, mir diam jer.. pastu mir buat-buat ler berlakon.,. konon tanya .,. siapa yang bawa kek ni.. walhal diri sendiri ni yang bawa ni,, takut kena cerca,, baik ler mir berlakon kan, hahahaha
tapi jangan giller-giller ia nya berhasil hahahahah... tiada siapa yang cam kek itiew adalah kek mir.. mati ler bocor rahsia kan

so u ols.. kek coklat ari tu ada try buat tak?? yer ker try buat??

eemm so ini adalah percubaan kali ke 2 mir buat kek buah,, ari tu resepi lain.. tak menjadi,.. so mir ubah ,.. alhamdulillah,. kali ni menjadi,. VAVAVOMMMMM u ols.. try ler,., tak mengecewakan langsung.. so raya nanti boleh ler u ols hidangkan untuk santapan.. sure ramai yang berebut-rebutttt,,

yang penting kek ni tak perlu guna mixer kalau nak buat,, guna senduk jer u ols ,, dan kalau u ols.,., vegiterian,. boleh makan sebab tak guna telor dalam kek ni,, wahh... boleh diet u ols..

tuu dia,., loyang katanya,, dulu mir masak . tengah dia tak masakkan.,. so mir beli loyang lubang tengah .. hahahahah azabbbbbb loyang ni 20cm yer ukuran nya


bahan-bahannya,,:
bahan A
butter 1 buku ( 250 gm)
air masak 1 cawan
susu pekat 1 tin kecik ( yang paling kecik tau ,, kalau dalam pic atas tu,, guna 1/2 tin jer . ikut suka )
buah campuran.. (mix fruit) ikut suka nak banyak mana,.
Bahan B
3 cawan tepung gandum
1 sudu soda bikabonat
1 biji oren,, ambil 1/2 cawan ari (kalau takde oren..u ols boleh guna kordial.. bancuh.. ambil 1/2 cawan air jer )

senang kan bahan-bahannya,, kalau u ols, tak cuba memang rugiiii

mula-mula. panaskan semua bahan A kecuali mix fruit,,, kacau hingga butter tu cair dan tidak ketul2

pastu masukkan mix fruit,.,. kacau,.. tutup api.,. pastu sejukkan,.,
pastu letak dalam peti sejuk ( bahagian bawah ) selama 1 malam,.
so untuk senang,, u ols. masak bahan A,, waktu malam.. pastu sejukkan.. esok pagi baru ler sambung buat kek
Jika u oll tak nak tunggu sampai malam,., u ols,, boleh masukkan dalam peti sejuk 2 jam.. pastu u ols keluarkan,, biar dalam sejam di luar peti sejuk ( Suhu bilik) .. supaya bila bakar nanti kek tu bakar sampai di tengah
MAKE SURE BIARKAN SEJAM DI LUAR PETI SELEPAS PERAP DALAM PETI SEJUK
so bahan B tu u ols sediakan ke esokkan hari nya,,
campurkan tepung dan soda bikabonat,, pastu gaul hingga rata
ambil setengah cawan jus oren

campur kan semua bahan A dan B.. gaul dengan senduk hingga sebati

masukkan dalam loyang

bakar pada suhu 180'c selama sejam 10 minit,, bergantung pada oven u ols
pastu cucuk dengan lidi..untuk tengok dah masak ke belum

eemm dahh siap di bakar.. sejukkan dulu baru u ols keluarkan dari loyang.. kalau tak nanti merekah dan kek lembab di dalam

hehe ni ler pandangan tepi bila dah sejuk.. mir dah bukak dah loyang dia heheheh

eemm mir dah terbalik kan,.. heheh sebb dah nak packing dah masa ni,, make sure tunggu sejuk yer u oll

dah betul sejuk,, baru ler packing heheh ni dah sedia nak bawa kat opis dah ni

eemm tengok,,. kak rozi sedang potong kek buah dengan hati-hati heheheh

YUMMYYYYYY
mir tak buat kek saja .. mir ada buat biskut almond london gak.. hehe nanti mir update lagi erk..
eemm mir dah ngantuk dah ni.. lama gak mir menaip heheheheh.., so jangan lupa comment yer .. try tau,,. kalau tak.. mir tak nak bagi resepi lagi..


4 comments:

Fadila said...

ila da try kek buah bakar ni...
memang tak sia-sia....
mak mentue siap puji...
hehehehehehe...
mekasih ek mir sbb syer resipi....

margie gates said...

salam.sedapnye nampak kek ni..
sy x cuba lagi..insyallah esok nk try...banyak resepi yg saya jumpe tapi semua gune gram..susah nk convert ke cawan..dpt jugak resepi yg gunakan sukatan cawan..hehe..
esok sy try nnt sy gtaw hasilnyer ye~

hati cik gadis said...

nape saya wat..bila dipotong hancur berderai..hu hu u..

♥Noorayub♥ said...

hiii yunk... sy dah cuba buat kek ni,simple n senang dapat bahan tu...kali pertama katakan.... tp nk tnya la sikit kek ni kalau dibakar akan merekah di permukaan kew...