Iklan

Saturday, January 9, 2010

Gubahan Bertunang : hantaran Coklat

eemm petang ni mir duk umah jer u ols., tak gi mana pun,, siang tadi mir gi pasaraya beli barang,, pastu mir gi timbang berat badan ,, ala yang masuk duit 50 sen tu,, mahal nak mampus timbang sekarang ni,, ada tu masuk sehinggit kalau nak timbang,, kalau timbang berat badan turun tak per ler jugak,, ni sekali timbang,, kuar lembu,, tak ker haru..??dulu masa mir sekolah dulu 20 sen jer sekali timbang,, la ni,, sekali timbang ,,, mahal nak mampus,, dan yang pasti timbang mir naik mendadak,, sentap,, mau nyer tak,,. suar mir gi keje dah sendat skit u ols,, nak pitam dah rasanya,, harus ler diet giller past ni u ols,, takut ler berat badan naik mendadak,, dah ler tak laku,, muka tak hensem,, gemuk plak tu dah macam lembu mengandung 3 bulan mir nengok,, aiyoooo ,,,nangessss,,,

eemm so mir nak sambung tentang gubahan lela,, so ari ni mir nak tunjuk kat u ols,, gubahan hantaran coklat,, meh sini kita view bahan-bahannya

antara bahan yang mir perlukan,,

untuk pengetahuan u ols,, hantaran yang mir buat ni bertema warna putih,, pastu mir plan dengan budget dia dan mir buat lakaran supaya nampak nampak mewah dan exclusive so akan jadi seperti di bawah nanti,,

Bukan bermakna kalau budget u ols kecik,, mir buat tak exclusive tapi ciri-ciri tu mir kena suai kan dengan barang dan tema u ols,,so buat ler hantaran tu supaya menjadi kenangan yang terindah kat u ols kan,, walaupun budget kecik,, yang penting puas hati

coklat ni mir beli kat pasaraya,, coklat FERRO ROCHER,,
kebanyakkan hantaran coklat ramai yang bagi coklat ni,, mungkin nak nampak glamour kan,,

lagi pun coklat ni memang sesuai sekali dengan gubahan mir kali ini,, pastu majlis bertunang pompuan tu kat melaka kan,, so kena cari coklat yang tahan skit sebb nak jalan jauh u ols.. dari ampang nak bawa ker melaka,, heheheh,, harus kena hati-hati,,,

pastu dawai di potong macam ni ,, fungsi nya adalah,,,( lihat pic bawah)

sebab nak tegakkan kabus ni,,cucuk kat bawah gabus tu untuk berdiri kan kabus hijau itiwe supaya senang nak gubah nanti,, mir letak jaring sebb kalau mir lekat cokat tu ,, coklat tu dinch berjalan2,, sebb kalau guna kabus jer nanti kalau berlanggar,, dia leh jatuh u ols,, so u ols boleh guna tips ni nanti occay
eemm kepada u ols yang ingin buat hantaran coklat ,,, mir ada tip nak bagi tau kat u ols

tak semestinya coklat mahal itiew sedap dan chanteq,,guna yang biasa pun ocay,, cuma kena ler tau bentuk,, jenis,, sama ada tahan atau tidak

pastu tak semestinya warna banyak2 gubahan u ols leh glamour,, yang penting, kurang kan penggunaan warna yang terlalu banyak,, supaya gubahan tu nampak meletoppp.. dan tak cacamerba

yang penting sekali:

kalau nak buat gubahan coklat,, make sure,,

u ols kena tahu tahap ketahanan coklat itiew,, buat nyer masa ngah duk gubah-gubah ,, coklat tu cair, habiss u ols,,,
pastu bentuk coklat biar ler sesuai dengan gubahan yang kita lakukan.. dan kalau perjalanan tu jauh,, make sure ringkaskan bentuk gubahan itiew..lagi rumit gubahan coklat itiew,, lagi tinggi ler risiko gubahan dan keselamatan coklat itiew tadi,,,

mir sendiri kaji bentuk gubahan ni supaya nampak exclusive dan kena gaya,, kalau nak guna bunga segar seelok nya coklat tidak di gubah menjadi sesuatu bentuk yang agak pelik,, contoh,, bentuk rumah ker,, walaupun u ols expert buat bentuk rumah,, so elakkan buat bentuk rumah coklat pada gubahan itiew pastu u ols guna bunga segar,, nanti nampak janggal plak.. kalau nak buat juga,, mir tak kisah,, janji meletopp... mie just bagi tau pendapat mir jer,, kang mir cakap tak boleh,, mula ler nak "sms" cerca mir nanti kan,, heheheheh

bukan apa,, housemate mir sendiri pernah ada pengalamannya sendiri,, dulu masa anak buah dia nak bertunang,, gubahan plak buat gubahan bentuk sangkar burung u ols,,mir dah larang dah tak payah ler buat macam tu ,, dia nak juga,,,,
majlis bertunang anak buah dia kat perak,, gitew,, kena plak kat kawasan pedalaman kan,,

masa duk bawa-bawa gubahan tu ke rumah pompuan,, dia pun berjalan ler masuk kan,, tapi berlaku satu kejadian yang kelakar nak mampus,, tak semena-mena hantaran coklat tu boleh jatuh kat depan pintu masuk rumah pompuan itew masa dia nak melangkah masuk ,, konon nyer,, langkah tertib gitiew,, sopan santun,, tak hinggat,, alih-alih gubahan tu boleh tertelangkup depan mak abah dan orang kampung pompuan yang betunang itew,, bagai nak giler makcik dia pi kutip coklat yang terjatuh tergolek dog u ols,, kawan mir plak dah melarikan diri nyorok dalam kete akibat malu yang amat,, mir kalau teringat kisah ni sure akan ketawa tak hinggat,, hik hik hikkk...
so kita sambung kisah gubahan coklat tadi,, heheh mati ler iklan bercerita panjang sangat kan,,bila dah diri kan,, u ols, ambil jarum peniti,, cucuk kat bawah buntut coklat tu,, pastu gam kan skit supaya lekat dan terletak ,, buat macam ni haa

tunang lela pun awal-awal lagi bagi duit kat mir suruh beli coklat ni hehe dengan budget yang dia beri,, mir beli ler 50 biji coklat ni,, asal nyer mir beli 30 biji u ols. tapi masa mir ngah gubah,, coklat tu tak cukup.. so kena tambah lagi ler nampak nyer,,
bagai nak giller mir berlari ke kedai 24 jam,, nasib mir jumpa u ols,, mir beli lagi 12 biji,, tapi masa ngah duk cucuk-cucuk,, still tak cukup occayy,, sentapp,, kena gi beli sekali lagi,, heheh.. berpeluh ketiak mir,, so harus ler bau ketiak kan gubahan tu heheheh.. acah jer,, mana ada basah,, mir pakai deodoran occayy,,
yenna yang jaga kedai tu siap sindir mir lagi,, suka makan coklat kah adik manis,,??
motif panggil mir adik manis?
so susun-susun sampai jadi macam ni,,

pastu ambik ler bunga,, sebb tema dia putih,, pastu lela nak nampak ala-ala mewah,, mir gabung kan warna putih gading ,, dengan bunga segar + dengan bantal miaw mir itiew kan,,,
ni masa ngah set up kedudukan coklat tu,, bagi ler terletak kan, kang senget jatuh kan ker malu..
eemm mir cadangan sajo,, kalau u ols tak nak guna bunga segar pun tak per,

eemm cucuk-cucuk bagi menarik macam ni

close up dekat skit hehehe

dahh siap...
amacam ok tak gubahan tu,, heheheh bagai nak giller mir fikir kan design tu heheh , heheheh ok ler mir nak gi wat kuih skit untuk minum petang ni so nanti mir sambung lagi erkk