so tanpa berlegangah,,ni ler resepi yang mir dah janji nak bagi kat u ols
Bahan A:
500 ml susu segar
100 gm gula kastor
8 biji telur gred B
1 sudu kecil esen vanila
Bahan B
1 buku roti gardinea- di potong kecil -dadu
1 tin buah laici - ambil air nya sekali- isi di cincang
100 gm mentega - potong kecil
100 gm kismis
Caranya :
i-Bahan A di gaul sebati
ii-Bahan B di gaul sebati
iii-campuran tadi di biarkan 20 minit- biar roti serap air dan kembang betul-betul
iv-masukkan dalam loyang pembakar,,bakar sehingga kekuningan ( 30 minit-45 minit)-suhu 180'c
v-sejukkan
untuk kastard puding roti
( yang ni terpulang nak buat boleh tak nak pun tak per sebab rasa puding tadi dah ok dah tapi kalau kat hotel,, biasa di hidangkan dengan kastard nya sekali- lebih sedap buat kastard ni masa nak hidang)
Bahan-bahannya
Bahan A
250 ml susu segar
50 gm gula kastor
1/8 sudu kecil esen valina
Bahan B
15 gm tepung kastad
caranya:
bahan A di panaslam sehingga mendidih,
masukkan kastard ,, terus tutup api dan kacau,,
hidangan sedia di hidang - mir suka makan puding tu sejuk-sejuk baru kuar dari peti ais heheheheh
MINI PARIS PUFF ala Pavilion
heheheh nama tak tak kalah ni,,,
Bahan-bahannya:
Bahan A
125 gm mentega
250 gm Air
secubit garam
secubit gula castor
Bahan B
140 gm tepung Gandum
1/2 sudu kecil baking powder
Bahan C
4 biji telur gred B
caranya
i-Bahan A di campur dan di panaskan
ii-masukkan bahan B,, gaul laju-laju,, tutup api,, dan sejukkan pada suhu bilik
iii-gunakan mixer,,doh tadi,, di mix kan,, kemudian,, masukkan telur sebiji-sebiji
iv-gunakan piping - masukkan adunan kedalam pipping, dan bentukkan mengikut saiz yang di sukai,, ( macam mir mir buat bentuk bulat) di atas dulang yang di sapukan minyak/magerin
v-masak selama 20-25 minit pada suhu 180'c-sehingga kekuningan
vi-sejukkan adunan
untuk inti/kastard
Bahan-bahannya
50 gm tepung jagung
120 gm gula kastor
120 susu segar
250 ml air
2 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila
25 gm mentega
caranya
i-semua bahan dari tepung jagung sehingga esen vanilla di campur dan di gaul sebati
ii-masak campuran tadi di atas api yang pelahan sehingga bancuhan menjadi pekat
iii-masukkan mentega,, dan tutup api,, kacau,,sebati
selamat mencuba u ols
4 comments:
...im first...tq mirr..muahh, nk balik try ni.hahhahaa
tq sbb sudi bkogsi resepi..
(:
aduiyai..bertuah betul bakal isteri kamu mir..sedap gilos akak tengok gambo kueh-mueh tersebut..
tengok aje dah telan air liur wah...wah bertuah ciapa yg jdi bakal isteri ni leh wat gubahan lagi cayalah....
Post a Comment